Премиерът Бойко Борисов обясни във видео какво се случва в Брюксел, където трети ден евролидерите опитват да се договорят за парите за възстановяване от пандемията.

"Категорично подкрепям предложението отпускането на европейски средства да се обвърже със спазването на върховенството на закона", каза той. 

Борисов добави: "България е кандидатствала за финансиране от ЕС. Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малко".

"Това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро - новото съотношение е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Тепърва ще обсъждаме", уточни премиерът.

Той отбеляза, че България е една от най-спестовните държави. "Дори премиерът Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: "България е една от най-финансово стабилните държави". България още не си е позволила да тегли заеми - все още се справяме със собствените си ресурси. Ние сме кандидатствали за 300 млн. евро за най-бедните региони в Европа, заедно с Белгия, Кипър и Словения. На двустранните срещи съм обяснил защо те са ни важни и ако останат пари - да дойдат за най-бедните ни региони. Ако се запази това, което сме говорили с Шарл Мишел, за нас ще е приемливо", добави още Борисов.

"Настоях категорично да се въведе единен медицински протокол, за да няма научни спорове между медици дали има коронавирус и как да се лекува, как всяка членка на ЕС да реагира", повтори идеята си премиерът.

Той коментира и забележките към него: "Тук камерите ни следят, ако маската ти е сложена под носа, те предупреждават", допълни Борисов.

"На фона на загубите всяка страна се бори да получи повече пари, а държавите, които дават парите, имат същите проблеми както при нас - в България, Германия, Франция проблемите са едни и същи.

Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да се чувстват защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство", заяви още Борисов, подчертавайки, че нощите и срещите са много дълги.

Евросъюзът не успя да постигне споразумение за стотиците милиарди, които трябва да се дадат за борба с пандемията.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че има четири големи спорни въпроса на преговорите на 27-те по фонда за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията, но участниците са решени да постигнат споразумение на третия ден от преговорите в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Ние осъзнаваме, че трябва да постигнем сделка, водим преговори под натиска, че сделката е задължителна", заяви Орбан пред репортери, пристигайки за обедното пленарно заседание на Европейския съвет.

Той уточни, че четирите основни спорни въпроси са: размерът на възстановителния фонд; пропорцията между заеми и безвъзмездни средства, предвидени в него; колко големи да са отстъпките за размера на бюджетните вноски на богатите страни; обвързването на върховенството на закона с получаване на бюджетни средства от блока.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел има воля за компромис с цел постигане на споразумение по плана за икономическо възстановяване след коронавирусната пандемия, съобщиха световните агенции.

"Надявам се, че можем да постигнем компромис в близките часове", въпреки разногласията по плана, заяви Макрон, пристигайки за обедното пленарно заседание на 27-те. "Желанието за компромис обаче не трябва да ни отказва от законните амбиции, която трябва да имаме", отбеляза френският лидер.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че е възможно лидерите на страните от ЕС да не постигнат споразумение през днешния трети ден от преговорите по плана за икономическо възстановяване от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

"Налице е много добра воля, но също и многобройни позиции. Аз ще положа всички усилия, но е възможно да няма резултат", заяви Меркел в Брюксел.