Лидерите на трите партии, които сформират управляващата коалиция в Германия, постигнаха днес споразумение относно основните параметри на проектобюджета на страната за 2025 г., предадоха световните агенции и БТА.

Предвижда се бюджетът да възлезе на 481 млрд. евро през идната година.

В проектобюджета са заложени нетни заеми в размер на 44 млрд. евро и рекордни инвестиции, които се планира да достигнат 57 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Проектът предвижда данъчни облекчения за германския бизнес в размер на милиарди евро, посочва ДПА.

Германският канцлер канцлер Олаф Шолц заяви в Берлин, че държавата ще продължи да ограничава цените на електроенергията чрез субсидии. Този план ще остане в сила до 2030 година. Освен това правителството в Берлин ще предприеме още мерки за намаляване на цените за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа.

Канцлерът акцентира върху намаляване на бюрокрацията в Германия и допълни, че са планирани още законови мерки за нейното ограничаване.

Олаф Шолц посочи, цитиран от Си Ен Би Си, че Германия ще изпълни целта на НАТО, която предвижда всички държави, които членуват във военния алианс, да отделят най-малко 2 процента от брутния си вътрешен продукт годишно за разходи за отбрана.

До споразумението за проектобюджета на Германия за 2025 г. се стигна след седмици на преговори между лидерите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Свободната демократическа партия (СвДП) и "Съюз 90"/"Зелени", които формират коалиционното правителство на страната.

Основните противоречия бяха свързани с т. нар. "дългова спирачка", която не позволява формирането на значителен бюджетен дефицит в Германия, посочват политически анализатори.

Предвижда се проектобюджетът да бъде представен на заседание на германското правителство, което ще се проведе на 17 юли. Очаква се Бундестагът (долната камара на парламента) да започне да го разглежда в средата на септември.

Бюджетът на Германия за 2025 г. може да бъде одобрен през ноември или декември 2024 г., отбелязва ДПА.