Промишленото производство в Германия и Франция неочаквано се понижи през май - знак, че възстановяването на най-големите икономики в ЕС може да се забави, предават "Блумбърг" и Insee, цитирани от БТА.

Производството в Германия е спаднало с 2,5 на сто спрямо предходния месец при очаквания за ръст от 0,1 на сто. Спадът се дължи главно на спада в производството в автомобилната индустрия и друго отслабване в строителния сектор

След преразглеждане на първоначалните данни, производство през април 2024 г. се увеличи с 0,1 на сто в сравнение с март 2024 г. при начална прогноза за спад с 0,1 на сто. В сравнение с май 2023 г. производство е намаляло с 6,7 на сто през като се отчете корекцията свързана с отработените календарни дни.

Според оценки на АйЕнДжи (ING) тези данни могат да доведат до спад на германската икономика през настоящото тримесечие. Това, което може да окаже балансиращо влияние, според икономистите от банковата група, е ръстът на заплатите, който да подхрани потреблението.

Френското промишленото производство пък повлича надолу целия индустриален сектор във Франция, показват най-новите данни на Националния статистически институт (Insee), публикувани днес на страницата на базираната в Париж институция.

Продукцията на промишленото производство във Франция е спаднала с 2,7 на сто на месечна база през май, след като през предходния месец регистрира растеж с 0,5 на сто. За по-широкия индустриален сектор месечният спад е възлизал на 2,1 на сто, докато през април нарасна с 0,6 на сто.

Във Франция Индексът на индустриалното производство измерва продукцията на предприятията, интегрирани в индустриалния сектор, в което число попада и строителния сектор. Промишленото производство е най-важният сектор от индустрията и съставлява 86 процента от общото индустриално производство.

В рамките на промишленото производство попадат производството на хранителни продукти и напитки, машини и оборудване, основни метали и метални изделия, транспортно оборудване, изделия от каучук и пластмаси и други продукти от неметални минерали, други дейности по производство, ремонт и монтаж на машини и оборудване, както и производството на химикали и химически продукти и др.

Производството на машини и оборудване е регистрирал понижение с 4,6 на сто през май спрямо април, когато бе отчетен ръст с 2,8 на сто. Производството на хранителни продукти и напитки е било надолу с 0,6 на сто, продължавайки низходящата си посока от предходния месец (-0,7 на сто). Спадът при производството на транспортни съоръжения (-0,7 на сто) обаче се е забавил през май в сравнение с април (-2,4 на сто).

Рязко намаление е отчетено при производството на автомобили и ремаркета - с 6,6 на сто, при 1,3-процентно увеличение през април. В подсектор "друго транспортно оборудване" обаче е регистриран растеж на продукцията с 3,3 на сто, възстановявайки се от априлското понижение с 4,8 на сто.

Продукцията на минното дело, енергетиката и водоснабдяването през май се е нараснала с 1,1 на сто, а на кокс и рафиниран петрол - с 3,9 на сто.