Франция може да стигне до "бюджетна трагедия", ако бъдещото правителство на страната, избрано след наближаващите парламентарни избори, следва бюджетна политика, увеличаваща дефицитите, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер, цитиран от Франс прес и БТА.

"За французите трагедията може да се случи", заяви Линднер по време на конференция в германския икономически институт "Ифо" (Ifo) в отговор на въпрос по темата.

Перспективата за победа на парламентарните избори във Франция на 30 юни и 7 юли на крайната десница или новосформираната лява коалиция "Народен фронт" предизвиква безпокойство на пазарите и в Германия.

Линднер, който е и лидер на Свободна демократическа партия (СДП) - партия, участничка в коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц, е силно ангажиран с бюджетната дисциплина както в Германия, така и в Европа.

Според финансовия министър на Германия, Франция може да преживее момент, сравним "с някои бюджетни решения на правителството на Тръс (Елизабет Тръс, министър-председател на Великобритания в периода 6 септември 2022 - 25 октомври 2022)", които са я накарали да загуби "доверието си пред капиталовите пазари".

Линднер изрази надежда, че в такъв случай Европейската централна банка няма "да бъде призована" да подкрепя Франция на финансовите пазари.

"Казваме го от съпричастност към Франция, но и защото силна намеса от страна на ЕЦБ би повдигнала определени икономически, но и конституционни въпроси", добави министърът.

Европейската централна банка има теоретичната възможност да направи това, например, ако лихвите по френските държавни заеми се увеличат твърде много при такъв сценарий.

ЕЦБ разполага от 2022 г. със специфичен инструмент ( т. нар. Инструмент за защита на предаването - Transmission Protection Instrument - TPI, предпазващ от разпространяване на негативно влияние на дълговите пазари), който може да използва, ако пазарите изпитат "голямо объркване", което възпрепятства правилната цена на заемите на държавата.

Тогава, при определени условия, ЕЦБ може да изкупи дълга на държава в затруднение, за да възстанови спокойствието.