Членове на Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) се събраха днес на протест пред президентството с искане за оставка на служебния министър на туризма Стела Балтова. Те настояват и за среща с президента Румен Радев заради промяната на правилата за държавна помощ на туроператорите и туристическите агенти, с която според тях се блокира достъпът им до 16,5 млн. лева помощ за възстановяване на вземания на клиенти за неосъществени пакетни пътувания през 2020 г. 

"Към момента 212 туроператорски фирми имат да се разплащат с около 140 000 туристи", обясни Павлина Илиева - председател на Управителния съвет на браншовото обединение, цитирана от БТА.

От Обединението определиха днешната втора среща с министър Балтова като разочароваща, защото след нея е станало известно, че ПМС 197 от 18 юни за определяне на реда за отпускане на държавна помощ за туроператорите и турагентите ще остане в сегашния си вид. На срещата е било постигнато съгласие по две от общо трите спорни условия.

"Спорно остава условието фирмите да кандидатстват за финансовата подкрепа по сумата, дължима на доставчик, която е по-малка от дължимата на клиентите за неосъществените пътувания, защото в пакетната услуга - освен транспорт и хотел, има и оперативни разходи", коментира Илиева. Тя допъ

Снимка: "Булфото"

лни, че идеята на Закона за извънредното положение, с който се урежда подкрепата за туроператорите, е била да се възстановят сумите, дължими на клиентите, а не на доставчиците.

"Новите условия предвиждат туроператорите към 5 април да осчетоводят дължимите към клиентите суми и да издадат за тях кредитни известия. Съгласно Закона за счетоводството обаче, издаде ли се такъв документ, вземанията стават изискуеми в едноседмичен срок", напомнят от ОБТ.

Второто обстоятелство е уверение от доставчиците, че блокираните при тях пари са невъзстановими. Третото изискване е туроператорът да няма ликвидни средства към 5 април, което означава да не е разполагал с пари и активи, за да се разплати с клиентите си. В такава ситуация обаче, той би следвало да е обявил неплатежоспособност, а към датата на приемане на постановлението - очевидно да е в процедура по несъстоятелност, коментираха от ОБТ.

Снимка: "Булфото"

Няма да се плаща два пъти за едно и също нещо 

В отговор от Министерството на туризма разпространиха позиция, според която, "чрез този контролен механизъм се елиминира възможността недобросъвестни бенефициенти по първа схема да бъдат допуснати по втората." 

От ведомството допълват, че в тази хипотеза са и тези туроператори, на които доставчиците на туристически услуги вече са възстановили, под една или друга форма, сумите за несъстояли се пътувания, но туроператорите не са възстановили дължимото към клиентите си.

"По този начин се гарантира целевото изразходване на държавната помощ, защита интересите на туроператорите, имащи съществена нужда от финансова помощ за връщане на пари на клиенти и не на последно място - осигуряване на ефективна защита на потребителя", мотивират решението си от ресорното ведомство.

Снимка: "Булфото"

АБТТА: Програмата няма да реши проблемите в бранша

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се разграничиха от исканията на ОБТ за оставка на министъра.

"Не смятаме, че сега е моментът за искане на оставка, предвид факта, че за последната една година министерството смени два пъти ръководството си. Настоящото ръководство е само от един месец и така или иначе е част от служебното правителство и се очаква да бъде сменено отново", каза пред Dir.bg председателят на АБТТА Димитрина Горанова. Тя подчерта, че всяка една промяна забавя работата по проблемите в бранша.

"Ако сега се  даде оставка ще се случи точно това - ще се спре работа", смята Горанова. По думите й проблемите, посочени от ОБТ в аргументите за исканата оставка могат да се разрешат по оперативен начин чрез разговори.

"Тази програма е изключително важна за колегите, които имат задължения към клиентите си, но нека не забравяме, че по нея ще могат да се възползват само единици фирми. Тя в никакъв случай няма да реши проблемите в бранша генерално", категорична е Димитрина Горанова.

Очаква се по-късно днес министърът на туризма да проведе среща с представители на протестиращите туроператори от Обединение "Бъдеще за туризма" в сградата на Министерския съвет.

Очаквайте подробности!