Служебният кабинет работи по подготовката на мерки, с които да бъде посрещната очакваната нова вълна на коронавируса през есента. Целта е максимална предвидимост, информационна осигуреност и готовност тя да бъде преодоляна с минимални последствия за бизнеса. Това уверение получиха представители на водещи организации от туристическия сектор на работна среща, организирана от Министерството на туризма, съвместно с представители на кабинета, съобщиха от министерството.

Разяснения по предприетите и бъдещите мерки и финансовите инструменти за подпомагане на работещите в туристическия сектор дадоха министърът на туризма Стела Балтова, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на икономиката Кирил Петков и заместник-министърът на финансите Виолета Лорер. На срещата присъстваха още Михаил Михайлов, съветник на министър-председателя, както и заместник-министрите на туризма Даниела Стоева и Мария Белколева.

Стела Балтова отбеляза взетите досега мерки, като целевите държавни помощи за туроператорите и тяхното разширяване и за нови кандидати, програмата "Отново заедно", насочена към всички части от туристическия бизнес, както и редица други инициативи. Министърът отчете, че след отварянето на границите с Румъния, за изключително кратък период хиляди туристи от северната ни съседка са дошли в България. Очакват се и нови облекчения.

Гълъб Донев заяви, че в ситуация на затворена икономика България върви към плавно и постепенно възстановяване. Беше обсъдена възможността мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, да бъде удължена до септември и критерият за оценка на допустимост на кандидатите да бъде променен. Той съобщи, че очаква над 80 хиляди заети да бъдат подкрепени по тази мярка.

В началото на месеца вицепремиерът заяви, че мярката 60/40 ще бъде продължена с още 2 месеца.

С Кирил Петков днес бяха обсъдени възможностите и условията за банкови кредити, както и най-новите мерки за подкрепа на бизнеса, които той обяви преди дни. На конкурентен принцип, най-бързите банки ще вземат най-добрите клиенти, каза министър Петков.

Беше дискутиран въпросът за повишаване на интереса към имунизационния процес и темповете на ваксиниране чрез поставянето на стикери "100% ваксинирани" или чрез стимули - като се поемат част от разходите за ваканции у нас или посещение в ресторант на българите. Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер обеща конкретни действия в най-кратки срокове за регламентиране на ваучерите за почивка.

От бизнеса поставиха редица конкретни въпроси, които ще бъдат обсъдени на предстоящи срещи с ресорните министри, които бяха планирани в резултат на разговорите по време на работната среща. Те помолиха също за съдействие относно освобождаване от данък сгради и такса смет за периода на затваряне, както и да бъде регулирана възможността да наемат почасово персонал.