Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) разгледа пакета от антикризисни мерки. Очаквано, вицпремиерът и финансов министър Асен Василев защити проекта, който бе публично оповестен неотдавна. От своя страна обаче от бизнеса и синдикатите критикуваха, че планът не бил достатъчно таргетиран (насочен) към най-уязвимите.  

Най-силно бизнесът критикува нулевото ДДС за хляба и нетаргетираната мярка за отстъпка от 25 ст./л при зареждането с нисък клас горива. 

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, предупреди Асен Василев по време на обсъждането. Той е и председател на Тристранния съвет. Вицепремиерът вече каза, че 4-5 г. ще живеем в условия на военна икономика.

"Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може да изнася Украйна, да може да изнася Русия зърно и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете", отбеляза днес Василев.

Финансовият министър заяви, че на този фон предлаганият пакет от антикризисни мерки не нарушава финансовата дисциплина. По думите му пакетът от мерки цели да се овладее инфлацията по линия на горивата и на хранителните продукти, доколкото това е възможно. Оттук нататък работим със законовите ограничения, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем.

Основният пакет от мерки е насочен към източниците на инфлацията: по линия на вносните горива - газ, петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари, която от януари досега се вдигна над три пъти. С този пакет антикризисни мерки очакваме няколко основни ефекта - да се овладее отчасти ефектът на повишените цени на горивата, а, от друга страна, семействата и най-уязвимите групи да имат повече разполагаем доход, за да посрещнат по-високите сметки, които към момента имаме, каза Василев след края на заседанието.

Като цяло се радваме, че голяма част от мерките бяха подкрепени от работодателите и синдикатите, каза вицепремиерът след заседанието на НСТС.

Могат ли мерките да се таргетират по-добре

Василев подчерта, че антикризисните мерки не могат да бъдат таргетирани подоходно. Би било идеално, ако можем, но не можем, защото в момента държавата не знае гражданите какви доходи имат, обясни Василев, цитиран от БТА. Той информира, че вече е започнало събирането на цялата информация от НАП, НОИ, АСП. Когато това стане факт, най-вероятно през септември, би могло да стане по-лесно подоходното обследване. Василев изрази надежда от догодина да може да се направи подоходен критерий много по-лесно.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че организацията вижда два проблема. Единият е инфлацията, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската, средно 40 процента ръст на цени на производител, каза Велев. Той отчете, че това е единият проблем, който за момента не е достатъчно адресиран и, според това дали ще бъде адресиран в следващите дни, от АИКБ ще подкрепят или няма да подкрепят мерките.

Вицепремиерът Василев каза, че приема критиката, че мерките не са ограничени подоходно към гражданите, които са най-уязвими. Където е могло, сме ги таргетирали косвено, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от догодина в сила, но трябва да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става чрез електронна идентификация. Такава идентификация нямаме, имаме от 2016 г. поръчка за такава. Дано в рамките на тази година тя стане факт, каза Василев. Той отбеляза, че липсата на такава прави цената за бюджета по-висока и държавата плаща за това, че няма добри институции и добри системи.

Компенсацията за горивата

За тези компенсации вицепремиерът Асен Василев припомни, че мярката се прилага за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки. "Ако карате "Мазерати", няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи", заяви Василев. Отстъпката ще може да се ползва с представяне на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите данъци и акцизи на бензиностанциите, поясни вицепремиерът.

Механизмът, който се предлага затруднява търговците. Те ще трябва да кредитират тази дейност. Най-напред ще платят това облекчение, а едва след това ще си търсят парите, отбеляза Васил Велев, председател на АИКБ.

Той добави, че допълнително тяхната ликвидност ще се влоши, освен това мярката не е таргетирана. Не се разграничават тези, които могат да си платят от тези, които не могат. Според АИКБ мярката трябва да се администрира от Агенцията за социално подпомагане и да важи за по-тесен кръг лица, за да няма злоупотреби като препродажби от физически лица на малък бизнес. Що се отнася до намаляването на ДДС за централното отопление АИКБ също е против, защото само една пета от гражданите в България имат централно отопление. От тях половината са в София, където заплатите са най-високи.

Същността на тази мярка е съпроводена с най-много неизвестни, изтъкнаха и от БСК. Не е ясно какъв ще е механизмът на прилагането й, в т.ч. каква ще е административната процедура за реализиране на мярката; ще доведе ли до допълнителни тежести - административни, финансови, организационни за търговците на горива; какъв ще бъде кръгът на лицата, които са допустими да се възползват от нея, коментираха от Камарата. Оттам смятат, че мярката може да бъде подкрепена, ако бъде конструирана по олекотен и опростен начин, който да подпомага нискодоходните групи. Възможен подход е подкрепата да се реализира посредством ваучерна система.

Диференцираните ставки на ДДС: кой ще е "основният" хляб 

Асен Василев потвърди позицията си, че по принцип е против диференцираните ставки на ДДС, като добави, че ако ще има такива, е по-добре да има за хляба, отколкото за виното и бирата.

Първото ограничение, с което работим е, че ДДС ставка се слага на цяла хранителна група, каза Василев. На критиката защо всички хлябове, а не само най-масово употребяваните, ще бъдат с нулева ДДС ставка, Василев обясни, че не може да се намали ДДС ставката за различните видове хляб, тя важи за цялата хранителна категория. Така работи ДДС и в ЕС, може да е нечестно спрямо някои потребители. "Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението", отбеляза вицепремиерът.

От КНСБ заявиха, че не очакват ефект от диференциране на ставката на ДДС на хляба и предложиха спад на общата ставка ДДС от 20 на 15 процента, както и по-широка обществена дискусия по темата.

АИКБ се обяви против. Въвеждането на нулева ставка на ДДС на хляба и възстановяване на високата ставка на алкохолни напитки помага на един бранш и вреди на други три-четири бранша, особено на туризма, най-засегнат от кризата. Мярката не е таргетирана, коментира Васил Велев.

Асоциацията не подкрепят увеличаването на 20 процента на ДДС за туризма, пивоварите и винопроизводството. Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа на скъпите горива на гражданите. Подкрепят се всички, а би следвало да се подкрепят тези, които не могат да си го позволят - с по-ниски доходи.  

БСК на свой ред подкрепи някои диференцирани ставки на ДДС, но други не. Нулева ставка за хляба изисква засилен контрол и ясно дефиниране на крайните продукти по веригата, подчертава Камарата. Мярката ще изисква сериозно увеличаване на капацитета на проверяващите органи, тъй като компонентите по веригата на доставките не са с нулева ставка на ДДС, а тя се въвежда само за крайния продукт.

Необходимо е ясно дефиниране на крайните продукти, които се включват в категорията "хляб", включително и поради наличието на множество стоки-заместители.

БСК по принцип подкрепя предложението за 9% ставка на ДДС за доставки на централно отопление, но отбелязва, че на фона на увеличението от средно 39,26 на сто за абонатите на топлофикационните дружества, ефектът от намалената ставка на ДДС върху крайната цена, заплащана от потребителите, би бил незначителен.

Също се подкрепя принципно предложението за въвеждане на намалена 9-процентна ставка на ДДС за доставки на природен газ. Но отново се се отбелязва, че общият ефект би бил незначителен. 

БСК обаче отхвърля връщането на пълната ставка на косвения данък за доставките на бира и вино, като част от ресторантьорски и кетъринг услуги. "Не разбираме антикризисния й характер и защо е включена в предлагания от правителството пакет. Промяната в режима, който текущо е със срок на действие до края на 2022 г., не е аргументиран. Представеният фискален ефект от мярката е незначителен, а същевременно вече предизвика основателно напрежение в бранша. Тя засяга секторите, които все още не са се възстановили от Ковид-кризата и прилаганите ограничения на стопанската дейност", се казва в разпространеното становище на БСК.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че изрази преди заседанието опасенията си, че нулевата ставка на ДДС за хляба едва ли ще се случи.

Данъчните облекчения

АИКБ подкрепя увеличаването на данъчните облекчения за деца, като според Велев това е своеобразен необлагаем минимум за работещите хора с деца. Организацията подкрепя и намаляването на законната лихва по просрочените задължения от 10 на 8 процента на годишна база.

БСК по принцип подкрепя мярката, която би представлявала реална помощ за семействата с деца, като се очаква да увеличи разполагаемия им доход. Необходимо е да бъде разгледана в синхрон с останалите мерки, които се предоставят на семействата по ясни и справедливи критерии, включително подоходен критерий.

Минималната заплата

Асен Василев беше категоричен, че минималната работна заплата няма да бъде повишавана още веднъж тази година. "Абсолютно неразумно е в рамките на една година два пъти да се сменя основен параметър - това няма как да осигури предвидима среда за бизнеса", каза Василев. Той коментира, че мерките не са проинфлационни, тъй като не увеличават бюджетния дефицит на страната.

Финансовият министър заяви, че е било обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли и съответно - 1 октомври.

Какви са споровете за увеличенията на пенсиите >>