Управляващата коалиция представи дългоочакваните мерки от антикризисния (антиинфлационен) пакет за подкрепа на физическите лица и бизнеса в условията на световна енергийна и продоволствена криза, породена от войната в Украйна.

Решенията на партньорите от управляващата коалиция обособяват мерките в няколко групи. Най-съществени изглеждат данъчните промени и тези в пенсионната система. 

Данъчни промени

Залагат се по-високи данъчни облекчения за семействата с деца. В тази дългосрочна, както я определи премиерът Кирил Петков, мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

И още:

  • за срок от една година от 1 юли се въвежда нулево ДДС за хляба, за сметка на това за същия период ДДС на виното и бирата се връща на 20%. То бе намалено на 9 на сто заради пандемията и намалелите продажби в хотелиерството и ресторантьорството;
  • за една година, също от 1 юли, ще се начислява 9 на сто ДДС за топлоподаването. 
  • ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди - също става 9%, за една година;
  • отпада акцизът за електоенергията, природния газ, метана;
  • тютюневите изделия ще бъдат облагани с по-висок акциз;
  • запазва се 9-процентната ставка ДДС за книгите.

В пакета данъчни промени се включват и други мерки:

  • увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.;
  • облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители. За тази мярка най-много настояваха основните работодателски организации заради натрупаните свръхпечалби от държавните енергийни дружества резултат от увеличените цени на продукцията им; 
  • увеличава се размерът на електронните ваучери за улеснение на работещите от 1 млрд. лева до 1,2 млрд. лв. Те се използват за храна, комунални услуги, но и за култура и изкуство. Тази мярка лидерът на БСП И вицепремиер Корнелия Нинова определи като "подкрепа за работещите бедни".

Предвижда се намаляване на 8 на сто на лихвата по просрочените плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Промени в пенсиите

Заложено е увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв., отбеляза премиерът Петков. Той подчерта, че година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до "драстично увеличение на пенсиите"..

Пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева (досегашната ковид добавка) и допълнително процентно увеличение. По т.нар. "Швейцарско правило" ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се бъде преизчислена всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така "швейцарското правило" се променя - на теория според него пенсиите се осъвременяват с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Мерки за подкрепа заради поскъпналата енергия 

Ще бъде препоръчано на КЕВР да обособи две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление - всичко над него ще се плаща по пазарни цени. 

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

По този начин ще бъдат облекчени онези, които зареждат масовите, а не премиум горива. 

Лимитът ще бъде 50 литра на зареждане, а не на месец, и ще влезе в сила от 1 юли - дотогава бензиностанциите трябва да се подготвят софтуерно.

Откъде ще дойдат парите

Лаконично на този въпрос вицепремиерът и финансов министър Асен Василев отговори така: от увеличените приходи в бюджета. 

Както стана известно, пакетът от мерки се оценява на около 2 млрд. лева. По-голямата част от тях ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на годината, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. 

Всъщност за покриване на отворилите се разходи управляващите залагат много на предвиденото облагане на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия. 

"Вкарваме закон още през следващата седмица за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор и за производителите и за търговците. Считаме, че нормалната печалба е 15 процента", каза по-късно в парламента депутатът от "БСП за България" Борислав Гуцанов. Мерките в закона ще засегнат всички предприятия - държавни и частни, добави той.

Какви енергийни компенсации договори кабинетът с бизнеса >>

Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени, особено в данъчните норми.

За кои мерки не стана дума (засега)

Две мерки не бяха споменати, на които държеше особено много БСП - въвеждане на необлагаем минимум и увеличение на минималната работна заплата от 1 юли на 760 лева от 710 към момента. Възможно е тези мерки да бъдат вкарани в пакета от 2023 г., но преди това трябва да бъдат съгласувани в Тристранния съвет, а както е известно работодателите са категорично против автоматичното и административно вдигане на минималната заплата. 

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски коментира, че въвеждането на необлагаем минимум би струвало на бюджета 2 милиарда лева и на този етап това нямало как да се случи.