Имаме няколко сценария за еволюция на инфлация, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на антиинфлационните и антикризисни мерки на управляващата коалиция. 

Асен Василев смята, че публикуваната от Министерството на финансите прогноза за средногодишна инфлация от 10,4% представлява най-вероятния сценарий, който министърът определи като среден. Има и по-благоприятен, и по-неблагоприятен, но този е най-вероятен, смята финансовият министър без да опише другите два.

Все пак вицепремиерът изрази убеденост, че и при най-лошия сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж за страната. Това се потвърди от данните за първото тримесечие, когато имаме годишен икономически растеж 4,5%. Това е растеж, след като е отчетена инфлацията, допълни Василев.

Като основна причина за инфлацията у нас и в Европа той отбеляза военния конфликт в Украйна, който е нарушил доставките на газ, петрол и зърно.

Така Василев отговори и на въпрос за предишно негово предвиждане за инфлация около 5 на сто. Такава прогноза направих на 23 февруари, а на 24-и избухна войната, отбеляза финансовият министър.

НСИ отчете годишна инфлация от 14,4 процента през април.

Финалните антиинфлационни мерки, които ще изпълним, са насочени към трите основни фактора, които увеличават инфлацията, а именно високите цени на електроенергията, на газа и на горивата, коментира пред журналисти в Народното събрание Венко Сабрутев ("Продължаваме Промяната"), заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, цитиран от БТА.