Марката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население е неразумна. Към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си. Това отбеляза по БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Много по-разумно е да се подпомогнат най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план и които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими."

Както стана известно една от антиинфлационните мерки, предложени от управляващата коалиция, е при всяко зареждане на бензин А95 или дизел до 50 литра, да се получава отстъпка от 25 ст. за литър.

За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка, коментира Владимиров.

Най-разумният начин, който се възприема е да се превеждат директни чекове към най-уязвимите групи, отбеляза той.

Румен Гечев от БСП изрази по Нова мнението си, че отстъпката от 25 ст. при горивата може да се окаже недостатъчна, ако ситуацията в Украйна се влоши и Европа предприеме неразумното, по думите му, решение да спре вноса на петрол от Русия. Тогава се предвижда много по-висок скок в цените, отколкото предлаганите намаления, добави депутатът от левицата и управляващото мнозинство.

Във връзка с опасенията на опозицията, че предложените мерки са проинфлационни, Гечев каза, че "Растежът на доходите (в мерките се предлагат такива за млади семейства с деца и за пенсионери - б.р.) води до инфлация, ако изпреварва така наречената производителност на труда на един зает в икономиката. Или казано най-разбираемо - когато повечето пари, пуснати в обращение, нямат стоково покритие. Но в случая имаме", подчерта Гечев.

Също по Нова председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров каза, че растежът на цените у нас идва от страна на предлагането, а не от търсенето. "Инфлацията у нас е изцяло външно привнесена, защото са увеличени цените на основни суровини и горива. Това означава, че има групи хора, които са много силно засегнати от тази криза. Те ще усетят ефекта от мерките", коментира Гюров. 

Тома Биков от ГЕРБ заяви по bTV, че цената на хляба няма да падне - след като бе предложено ставката по ДДС за него да се сведе до нула.

"Когато сваляш данъци за някого, ти ги сваляш за бизнеса, а не за потребителите. Те биха могли да бъдат подпомагани по друг начин и то тези от тях, които се нуждаят", коментира Биков.