Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Световната банка да спре да отпуска заеми на Китай, предаде БТА.

Това е поредният му удар по Пекин в момент, в който двете страни продължават преговорите по постигане на търговска сделка.

"Защо Световната банка отпусна заеми на Китай? Как е възможно това? Китай е пълен с пари и ако те нямат, те си ги създават. СТОП", написа Тръмп в Туитър.

В същото време Китай обяви въвеждането на ответни мерки срещу американските дипломати на негова територия, предаде Франс прес.

Отсега нататък те ще трябва да предупреждават властите, преди да се срещат с чиновници или експерти. Китайското министерство на външните работи трябва да бъде информирано пет дни предварително.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин обясни пред медиите, че това решение е взето в отговор на мерки, предприети от Съединените щати през октомври.

"Призоваваме отново САЩ да поправят грешките си и да се откажат от тези мерки", добави тя.

През октомври Вашингтон нареди на всички китайски дипломати да уведомяват Държавния департамент за всеки официален контакт с дипломати, представители на местните власти и образователни институции, както и на изследователи.

Администрацията на президента Доналд Тръмп обясни, че тези мерки са отговор на факта, че американски дипломати в Китай не могат да се срещат с представители на властите и експерти, припомня Франс прес.