Авансово да може да ползваме европари, голяма помощ за възстановяване на най-малките фирми, изцяло електронен документооборот - практически нулева административна тежест. Това са някои от акцентите в разговора, който водеха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на инспекцията на АМ "Европа", излъчена на живо във Фейсбук страницата на премиера. Всъщност главен участник в този разговор беше Дончев.

Европейската комисия реагира с много висока скорост на предложенията ни - одобрение получаваме почти в реално време, каза вицепремиерът. Похвали се, че и днес имаме едно разрешение за държавна помощ за 150 млн. евро. Всъщност за това разрешение ЕК съобщи вчера - става дума за оборотни кредити за микрофирми при определени условия.

В рамките на дни получаваме бърза и адекватна реакция, за което трябва да им благодарим. Макар че в ЕК не са им спрели заплатите, както това се случи с част от българската администрация, отбеляза Дончев.

С оценката за експедитивност в Брюксел се съгласи и премиерът - сега са много по-бързи и адекватни, отколкото в мирно време. И така трябва, след като знаят, че държавите членки са поставени под натиск, отбеляза Борисов.

Какви облекчения се предвиждат

От месец май се предвижда практически нулева административна тежест. Безхартиено представяне на проекти. Проектите ще се готвят и представят по електронен път, дори договорите ще се сключват така. Микрофирмите, повечето от които нямат електронен подпис, ще могат да ползват такъв на счетоводител, адвокат, разкри Дончев.

Ще го направим максимално достъпно за най-малките фирми, които са най-уязвими. Предвижда се помощ за най-малките - за малък занаятчия, малка работилница, фризьорски салон, кафене, предприятия с по няколко заети и по това работи Министерство на икономиката, каза вицепремиерът.

Двамата с Борисов подчертаха с какви пари ще се помага: "173 милиона лева - грант, 100% безвъзмездно".

Още снощи премиерът сподели пред журналисти след срещата на лидерите на ЕС, че се предвижда 173 млн. лева грант за малки предприятия, които имат спад в оборота от поне 20%. Парите идват от други европрограми. 

Целта е да стигнем до най-малките, най-уязвимите. Големите имат резерви, могат да търсят кредити, да се преструктурират, отбеляза вицепремиерът.

Какво предлага България да се промени

България предлага на Европейската комисия да разреши на страната ни да ползва авансово парите от следващия програмен период, който започва след 7-8 месеца. Целта е да се използват около 200-300 милиона евро, за да се инвестират в антикризисни мерки.и на хората и на бизнеса. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата, смята Дончев.

Предложението е не е само България да се възползва, а всички страни, като за това са нужни законодателни промени.

Борисов вметна нещо важно, че сега ЕС разпределя пари, които ги няма - бюджетът за следващия 7-годишен период още не е приет.

Да ни разширят обхвата на гъвкавост, изрази надежда Дончев и добави, че сега работим по антикризисната програма с парите, които имаме. Ако се отворят нови възможности, страната ни, разбира се, ще се ползва и от тях. Опитваме се да разпределим натоварването между средствата в държавния бюджет и европейските програми. Според Дончев за момента България се справя много добре. Мерките, които се прилагат в момента, са на стойност около 5-6 процента от целия БВП на България, посочи вицепремиерът.

Той добави, че страната ни вече е изпратила писмо за преструктуриране и на програмата за селските райони, за да изготвят и антикризисни мерки и в земеделието.

Другите държави, като изключим онези, които могат да печатат пари, работят по сходния на нас начин, каза Дончев.

Понеже пандемията е първата вълна от кризата, стопанската криза ще е втората вълна след коронавируса, изтъкна Томислав Дончев. Затова страната ни е готова и с други мерки за този момент. Тогава размерът на антикризисните мерки може да достигне 10-12 процента от БВП на страната, обяви вицепремиерът.

Ще се ходи ли вече така често в Брюксел

Дончев зададе риторичен въпрос: дали след пандемията няма да се окажат излишни много от командировките в Брюксел.

Абсолютно, съгласи се премиерът.

Щом може да се върши работа с видеоконферентни разговори (пример са четирите досега срещи на евролидерите, пък и заседанията на МС), не виждам защо трябва да се харчат толкова пари, да се замърсява околната среда, въздуха с въглеродни емисии. По тази логика, можем министрите да се събираме, когато има нужда, по бързата процедура, дори в 11 часа вечерта, изтъкна Дончев.

А за строителството на пътя, който инспектираха, вицепремиерът отбеляза, че като е готов от Виена до Истанбул ще се стига по магистрала. Премиерът допълни: от Виена до Бургас, а с "Хемус" - от Мюнхен до Варна.