Европейският съюз насочва усилията си към създаване на Европейски фонд за възстановяване. Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обсъдиха на четвъртата поред видеоконферентна среща създаването на такъв фонд, за да бъде предотвратен икономическият колапс на някои държави.

"Лидерите на ЕС се съгласиха за необходимостта от създаване на фонд за възстановяване след пандемията от коронавирус и упълномощиха Европейската комисия да оцени нуждите, да предложи нов бюджет и начини за финансирането му", съобщиха световните агенции. Европейската комисия разполага с време до 6 май, за да подготви практически предложения, след което ще бъде свикана нова среща на върха.

Според дипломатически източници фондът може да варира от 1,6 трилиона до 2 трилиона евро.

Председателят на ЕС Шарл Мишел смята, такъв фонд трябва да бъде създаден възможно най-скоро, за да бъде от полза за най-засегнатите от епидемията страни от ЕС. Той смята, че Европейската комисия би могла да изготви предложение за тази цел, което да очертава връзката на фонда с общия бюджет.

Нуждаем се от нов план "Маршал", но този път финансиран от Европа, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Това, разбира се, носи предизвикателства, защото трябва да го направим заедно и в духа на силна солидарност, отбеляза той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е отворена за идеята за голям европейски фонд на стойност до 2 трилиона евро за възстановяване след пандемията. Тя обаче направи уговорката, че иска повече яснота как ще бъдат използвани парите, преди да даде своето одобрение.

"На всички беше ясно, че ние се нуждаем от такъв възстановителен фонд", каза Меркел и бе категорична, че "такова общо решение е в интерес на Германия, защото нещата могат да вървят добре за Германия само ако вървят добре за Европа". В същото време тя призна за различия между страните и поиска повече яснота за пакета, преди да я одобри, но добави, че атмосферата на разговорите е била добра.

Германия ще трябва да прави по-големи вноски в бюджета на ЕС, призна Меркел и потвърди опозицията си срещу емитирането на общи европейски облигации.

Както е известно, Германия, Холандия, Австрия и други държави са против издаването на общоевропейски ценни книжа, т. нар. корона облигации (coronabond), което би позволило набиране на пари при общите гаранционни задължения на всички страни от общността (гарант ще е общоевропейския бюджет, който все още не е приет).

Френският президент Еманюел Макрон призна, че "няма консенсус" между страните членки за прехвърляне на средства към най-засегнатите от кризата с коронавируса "региони и сектори".

Макрон призова за голям план за икономическо възстановяване, който да включва "не само кредити", но и финансови трансфери. "Ако оставим да падне част от Европа, ще падне цяла Европа", предупреди той.

Френският президент призова за план за възстановяване на стойност от порядъка на 5 до 10 процента от БВП на ЕС (между 800 милиона и 1,6 милиарда евро). Според него има принципно съгласие по въпроса между страните членки.

Италианският премиер Джузепе Конте приветства "големия напредък" към приемлив икономически отговор на кризата с коронавируса.

В коментар, публикуван във Фейсбук след видеоконференцията, Конте заяви, че възстановителният фонд, който ще бъде създаден от Европейската комисия, трябва да бъде достатъчно голям, за да позволи на най-тежко засегнатите от епидемията държави, "да защитят своята социална и икономическа тъкан". "Постигнахме голям напредък, немислим само преди няколко седмици", изрази задоволство италианският премиер.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди лидерите на страните членки, че съюзът е изправен пред голям икономически шок заради пандемията. Тя прогнозирала възможен спад на брутния вътрешен продукт с между 5 и 15 процента, каза дипломатически източник.