За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това каза по време на брифинг в МС снощи премиерът Бойко Борисов.

Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено и в знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време, фиксирано е до края на тази година или доколкото трябва, каза премиерът. Той изрази надежда да не ни трябва и кризата да е приключила през това време. Премиерът отбеляза, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното, когато нямаше криза и напомни за плащанията на държавата през този период.

Борисов съобщи, че се очаква да има грантове за малкия бизнес по мярка по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на стойност 173 млн. лева, като тази подкрепа ще е за над 20 000 фирми. Схемата ще стартира в началото на май. Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Ще има и подобна мярка за средния бизнес, за което се очаква одобрение от ЕК.

Премиерът Борисов добави, че в момента не е разумно да се говори колко средства може да се очакват от Европейския съюз. Причината за това е, че ЕС дори няма в момента бюджет за тази година. Сега предстои да се изготви новата финансова рамка, с новия фонд, с фонда за възстановяване, които трябва да се обединят по някакъв начин.

Преговорите по тази тема още продължават. Затова страната ни в момента сама се справя с кризата. "Аз имам принцип в живота - всичко си правя сам", изтъкна Борисов. Затова в България си правим сами защитните облекла. Затова са предприети навреме мерките срещу разпространението на коронавируса. Затова страната ни забърза влизането в чакалнята на Еврозоната, за да може еврото да е стабилно в страна ни.

Премиерът отбеляза, че българските химици и учените в БАН работят много активно в борбата срещу коронавируса. "Милиони сме дали в научно-развойната дейност", изтъкна Бойко Борисов.