Най-отявленият привърженик на сдържаната парична политика в България Симеон Дянков се обяви за обръщане на данъчната политика, с което държавата да налее директни средства в потреблението. Това, според бившия вицепремиер и финансов министър, е най-правилният ход за в борбата с икономическата криза. Пред "Нова тв" той приветства здравната стратегия на правителството, но направи изненадващи препоръки за възможно най-агресивно изпразване на държавния портфейл.

Дянков започна с това, че поддържа политиката на кабинета до този момент включително и актуализацията на бюджета.

"На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави", каза той и продължи, че за икономиката това означава спад в търсенето и в предлагането. Като най-голяма цел на правителството Дянков посочи подпомагането на домакинствата и бизнеса. Той подчерта, че според него икономическото възстановяване ще бъде много бавно заради обедняването на населението.

"Домакинствата и бизнесът не трябва да са прекалено задлъжнели", каза Симеон Дянков. Той настоя да се спрат временно всички процедури по несъстоятелност, за да се предотвратят евентуални фалити. Според него е наложително повишеният до 10 млрд. лимит за външен дълг бъде изразходен напълно, за да може икономиката "да тръгне".

"България ще трябва да мисли за опрощаване на дългове, защото след кризата ще има фирми в дългове. За да се запази потреблението, е нужно да има повече пари в домакинствата. Данъчната система трябва да се включи на обратна скорост, за да се подпомагат домакинствата. Има страни в Европа, които го правят, и то не само богати. България трябва да мисли за тази следваща стъпка. Но да се мисли и за други групи, като завърналите се от чужбина. Те не могат да покажат, че са работили в България. Всички имаме такива познати и приятели", заяви Дянков.

Според финансиста навсякъде най-големият проблем е кризата на потреблението: "Хората не купуват, не пътуват, както са свикнали. Това може да продължи месеци, след като здравната криза е свършила."

Симеон Дянков смята, че заради опасенията, че програмата за кредитиране може да предизвика непосилно задлъжняване на населението, държавата трябва да налее директно пари в домакинствата. Той определи като добра правителствена мярка 60/40, но разкри, че личните му предпочитания са за съотношение между 85/15, каквото, по думите му, прилагат повечето държави.

"С времето е необходимо да се преразгледа мярката 60/40, като държавата поеме по-голяма тежест", каза той.

Дянков призна, че предложенията звучат странно за автор на Бюджет "Постна пица" (2010), но обясни промяната с това, че сега "времето е различно".

"Капитализмът изпитва трудности - не регионални, а световни. Ще има и промени - както в икономически сектори, така и в обществото, но аз мисля, че капитализмът ще оздравее и ще стане по-силен", завърши Симеон Дянков.