Харесахте ли фаза 1? След почти две години търговска война направо ще заобичате фаза 2 от преговорите, чиято цел е да постигнат структурно равновесие в стокообмена между Китай и САЩ, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

Какво съдържа фаза 1?

Според предварителното споразумение, подписано вчера във Вашингтон между двете водещи световни икономики, Пекин се ангажира да увеличи закупуването на американски стоки (за още 200 милиарда долара за две години), а администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се отказва да налага нови мита върху вноса от Китай.

Взаимните отстъпки изглеждат като детска игра в сравнение с преговорите, които се очертават за втората фаза.

"Китай не изглежда да е направил отстъпки, които не е бил готов да направи така или иначе", заяви икономистът от рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's) Сюй Сяочун. Той подчерта, че текстовете на споразумението, които се отнасят за финансовите услуги и защитата на интелектуалната собственост, са били подготвяни преди търговската война.

Какво трябва да фигурира във фаза 2?

Тръмп иска от Пекин отстъпки, които засягат същността на икономическата система на комунистическия режим, а именно субсидиите за държавните компании.

Според Вашингтон тези компании, които често не са много рентабилни, ползват големи субсидии и са облагодетелствани от държавни договори и това възпрепятства конкуренцията.

САЩ обвиняват Китай в кражба на интелектуална собственост от американски компании и настояват за нови задължаващи разпоредби, за да се сложи край на тази практика. Имат се предвид най-вече глоби, които да разубедят фалшификаторите.

Вчерашното споразумение включва само общи насоки, отбелязва АФП.

Трудностите при изпълнението на фаза 1 биха могли да доведат до провал на фаза 2, без да се отчита все още напрегнатият политически контекст между двете столици. Той е породен от проблемите с правата на човека, протестите в Хонконг и стратегическото съперничество.

Икономическото забавяне в Китай също би могло да попречи на готовността на Пекин действително да купува американски стоки за още 200 милиарда долара за 2 години.

Според икономисти от банка Ай Ен Джи (ING), ако търсенето на американски земеделски и енергийни стоки не нарасне, то Китай ще трябва да вземе политическото решение да спре вноса от други страни за сметка на доставки от САЩ.

Те твърдят, че споразумението не съдържа клаузи, които да принуждават Китай да направи обещаните покупки.

Кога ще има окончателно споразумение?

Преговорите за фаза 2 на споразумението ще започнат незабавно, заяви миналата седмица Тръмп, който изрази желание да посети скоро Китай.

Перспективата за такова посещение не беше потвърдена днес от китайското министерство на външните работи. То оповести единствено началото на преговорите по фаза 2.

Говорителят на министерството Гън Шуан каза, че изпълнението на фаза 1 е задължително и преговорите по фаза 2 зависят от това.

В същото време Тръмп заяви, че е готов да изчака до евентуалното си преизбиране през ноември преди да постигне окончателно споразумение

Предварителното споразумение му е достатъчно, за да се представи пред избирателите си като човека, "изтръгнал" чудесни отстъпки от китайците. В година на избори и изправен пред процедура по импийчмънт, той би могъл да предпочете да спре дотук, отбелязва АФП.

Точно обратното, президентът на Китай Си Цзинпин, който трябва да се справя с икономическо забавяне, би могъл да иска да постигне окончателно споразумение преди американските избори, за да се освободи по-бързо от наказателните американски мита върху китайски стоки.