"Икономическата ситуация и националните интереси в страната изискват всички афганистанци да използват афганистанска валута при всички търговски дейности." Това заявиха във вторник управляващите в Афганистан със съобщение, разпространено до медиите.

Така талибаните въведоха пълна забрана за използване на чуждестранна валута в страната.

На пазарите в Афганистан е широко разпространено използването на щатски долари, а граничните райони използват валутата на съседни страни като Пакистан за търговски цели.

"Ислямското емирство инструктира всички граждани, собственици на магазини, търговци, бизнесмени и широката общественост занапред да извършват всички транзакции в афгани и стриктно да се въздържат от използване на чуждестранна валута", каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид в изявление, публикувано онлайн. "Всеки, който наруши тази заповед, ще бъде изправен пред съдебен иск", се казва в изявлението.

"Използването на чуждестранни валути има негативни последици върху икономиката на страната", каза говорителят.

Има ли пари Афганистан: колко е зле положението

Федералният резерв и централните банки в Европа замрази милиарди долари задгранични активи на Афганистан, след като талибаните завзеха властта през август еконтрола над страната през август.

"Вярваме, че е от съществено значение да запазим нашите санкции срещу талибаните, но в същото време да намерим начини за легитимна хуманитарна помощ, за да стигне до афганистанския народ. Точно това правим", каза заместник-министърът на финансите на Съединените щати Уоли Адейемо пред Банков комитет на Сената на САЩ миналия месец, цитиран от BBC.

Талибаните призоваха за освобождаване на активите на Афганистан, които се държат в чужбина, тъй като нацията е изправена пред сериозна финансова криза. Без тези резерви централната банка се бори да поддържа потоците от долари в икономиката.

Афганистан също беше засегнат от изтичането на чужда помощ. Безвъзмездни средства от чужбина преди това финансираха три четвърти от публичните разходи в страната.

По-рано тази година Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Афганистан вече няма да има достъп до своите ресурси, Световната банка също спря финансирането на проекти в страната.

Миналия месец МВФ предупреди, че икономиката на страната може да се свие с 30% тази година, тласкайки милиони в бедност и причинявайки хуманитарна криза.

Фондът също така заяви, че икономическите проблеми на Афганистан могат да подхранят бежанската криза, която да засегне съседните страни, Турция и Европа.

Страната също страда от тежка суша, която съсипа голяма част от реколтата от пшеница и доведе до покачване на цените.

Световната организация по прехраната на ООН предупреди, че милиони афганистанци могат да се сблъскат с глад поради комбинация от суша, конфликти и Covid-19.

Въпреки че западните сили заявиха, че искат да избегнат хуманитарна катастрофа в Афганистан, те отказват да признаят официално правителството на талибаните.

Може ли да се спазва забраната

Не е ясно как талибаните ще наложат това решение, като се има предвид, че икономиката на Афганистан се поддържа от щатски долари, откакто Америка нахлу през 2001 г. след атаките от 11 септември. Две трети от депозитите на афганистанските банки и половината от националните заеми на страната са в щатски долари, отбелязва Bloomberg.

Местната валута продължи да поевтинява спрямо щатския долар, откакто талибаните поеха властта. Афганът падна до рекордно ниско ниво от 91,03 за щатски долар в сряда, 3 ноември, след като новината за забраната се появи предния ден.

Джума Хан, професор по икономика в университета Бахтар, коментира, че ​​ходът на управляващите може потенциално да повиши афганистанската валута в краткосрочен план, както и да позволи на талибаните да купуват и спестяват повече долари в момент, когато американската валута в страната се изчерпва.

Отделно от това афганистанската централна банка в сряда удвои седмичния лимит за теглене до 400 долара или 30 000 афгана, за да облекчи кризата с парите в брой. тази стъпка може да накара местните жители да се втурнат да обменят своите наличности в щатски долари в националната валута.

Зелените пари са предпочитани пред местните афгани, за да се плаща с тях за вносни стоки и услуги, както и за големи транзакции, като например закупуване на жилище или заплащане на обучение в частно училище. По-важно е, че забраната може да усложни и хуманитарната помощ от чужбина, която ще бъде от решаващо значение за страната с наближаването на суровата зима.

"Светът наля милиарди щатски долари в страната под формата на помощи за последните двадесет години и не е ясно как ще става това в бъдеще, след като афганистанската валута е единствената разрешена валута", каза Хан.