Талибаните назначиха Хаджи Мохамад Идрис за гуверньор на Афганистанската централна банка, предаде Ройтерс.

Очаква се той да подпомогне организирането на институциите и да работи за овладяване на икономическите проблеми, пред които гражданите са изправени, посочи в изявление говорител на талибаните, цитиран от БТА.

Повече от седмица банките в Афганистан за затворени, а много правителствени служби не работят.

Припомняме, че директорът на Афганистанската централна банка Аджмал Ахмади избяга от Кабул преди седмица. Тогава гуверньорът постави под въпрос лоялността на афганистанските сили за сигурност и обвини президента Ашраф Гани и неопитните му съветници за стремителното и хаотично падане на страната в ръцете на талибаните.

Ахмади бе назначен за действащ управител на Афганистанската централна банка преди година, а до този момент е работил в американското министерство на финансите, Световната банка и в частни компании, сочи кратката му биография, публикувана на сайта на правителството.

Талибаните няма да имат достъп до валутните резерви на централната банка на Афганистан, които афганистанското правителство държи в САЩ. Това увери наскоро високопоставен представител на администрацията на президента Джо Байдън, цитиран от Франс прес.

Активите на централната банка, които афганистанското правителство държи в САЩ, няма да бъдат предоставени на талибаните, каза представителят на американската администрация пред АФП.

По-голямата част от валутните резерви на Афганистанската централна банка не се държат в страната, заяви пред АФП информиран източник, без обаче да уточни каква част от тях са в САЩ.

Брутните резерви на Афганистанската централна банка в края на април са били на стойност 9,4 милиарда долара, според Международния валутен фонд.

Афганистан попадна в ръцете на талибаните след разгрома на правителствените сили и бягството в чужбина на президента Ашраф Гани. Хиляди хора се опитват отчаяно да напуснат страната през летището в Кабул, където цари хаос.