Афганистан е признат за един от най-перспективните региони в света за добив на полезни изкопаеми. Сега ресурси за над 1 трлн. долара се оказаха в ръцете на талибаните.

През 2010 г. американските геолози откриха в Афганистан находища на редки метали: желязна руда, мед, кобалт и злато. Тези залежи са едни от най-големите в света.

Изчисленията сочат, че най-голямото в света медно находище Айнак съдържа около 240 млн. тона руда.

В земните недра на страната има запаси от итрий и скандий, които днес се използват за производство на мобилни телефони, телевизори и оптични влакна. На границата с Таджикистан бе открито находище от насипно злато със запаси от над 30 тона.

В доклада на американските геолози се казва, че количеството литий, открит в находищата може да превърне страната бързо в един от основните центрове за добив на този метал в света. Литият е ключов компонент за производството на батериите за електромобилите.

Експертите твърдят, че общата стойност на всички полезни изкопаеми на територията на страната са от порядъка на един трилион долара. Затова, когато на 15 август талибаните превзеха Кабул, а едновременно с това и Афганистан под контролът на организацията се оказаха и ресурсите, които се смятат за ключови не само за страната, но и за икономиката и енергетиката на всички страни от света.

Десет години след откриването на залежите от американските геолози те остават непокътнати. По думите на Род Шуновер, ръководител на програмата за екологична сигурност на Вашингтонския център за стратегически рискове, талибаните няма да могат да търгуват с литий или, с които и да са от посочените суровини през следващите години.

Причините са много. На първо място това е изключително високото ниво на корупцията. През 2020 г. страната е на 173 място в индекса за корупция на Transparency International. Като най-ярък пример се посочва ситуацията около търга на находището Айнак.

През 2016 г. мината бе дадена под аренда на Китайска металургична група за 3 млрд. долара. Сделката стана факт при обявяването й между компанията и министъра на полезните изкопаеми Мохамед Ибрахим Адел в Дубай. По-късно стана известно, че металургичната група е "дала" на министъра 30 млн. долара, но. пълноценен добив от тази мина така и не стартира.

Самите талибани много отдавна са усвоили добива на полезни изкопаеми на територията на страната. Те контролират добива на лазурит и скъпоценни камъни, които им носят приходи от 300 млн. долара на година.

Снимка: 3e-news.net

Второ, през годините на въоръжения конфликт инфраструктурата на страната беше напълно разрушена - пътища, електроцентрали, железници. Възстановяването изисква колосални вложения. Китай, Индия, Пакистан са готови да окажат своята помощ, но разбира се, всички предлагани от тях услуги съвсем не са безплатни.

Може да се предположи, че през следващите години чуждите играчи ще се стремят да засилят сътрудничеството с новата власт. Талибаните от своя страна ще имат нужда от инвестиции и експерти. Така че борбата за влияние върху Афганистан, предвид неизвестните, пред които е изправена страната ще расте.

3e-news.net