Изявлението обобщава настроенията след изненадващата новина, които връща в дневния ред проблема за източниците и мащабите на ипотечната криза.
Британската комисия по финансовите услуги FSA започна разследване на щатската банка, след като в петък щатската комисия по ценните книжа обяви, че "Голдман Сакс" е мамила клиентите си, инвестиращи в деривати върху рискови ипотеки - т. нар. обезпечени дългови облигации (CDO). Комисията внесе граждански иск срещу банката и нейния вицепрезидент Фабрис Туре.
Обвинението в пазарна манипулация се дължи на факта, че през 2007 г. при селектирането на пакетите от ипотечни ценни книжа е участвал хедж фонда Paulson&Co . След това същият този фонд е залагал срещу книжата (играл е на късо), което е явен конфликт на интереси. Инвеститорите не са били уведомени за ролята на Paulson&Co в създаването на инструмента, известен като Abacus 2007-AC1.
Пазарът на CDO бе един от най-бурно растящите сегменти на търговията с финансови деривати преди спукването на ипотечния балон. Сега властите разследват дали подобни манипулации са част от по-широка практика или "Голдман" е изолиран случай.
Според коментаторите делото не заплашва финансовата стабилност на банката, чиято печалба за 2009 г. е над 13 млрд. долара.
Оказва се, че жертва на измамата е станала дюселдорфската банка IKB, която бе първата пострадала от ипотечната криза в Германия. Тя е загубила около 150 млн. долара от "Абакус", а повечето от парите са отишли при Paulson&Co , които е прибрал 1 млрд. долара, залагайки срещу инструмента, в чието създаване е участвал.  Освен германската банка, другият голям потърпевш бе RBS, която загуби $841 млн. и трябваше да бъде спасявана.
"Голдман Сакс" вече е въвлечена в друго разследване от властите в ЕС - за ролята й за прикриването на дълга на Гърция през 2002 г. чрез валутни суапи.