Единодушно с 201 гласа "за" парламентът прие на първо четене изменения на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон. Срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни.

Законопроектът бе внесен от служебния кабинет във връзка с изтичането на 10 юни т.г. на срока на действие на удължителния закон.

Няма никаква нужда да се пипа Сребърният фонд, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на дебатите, предаде БТА.

Служебният министър на финансите Росица Велкова каза на 30 май, че служебното правителство предлага с продължаването на удължителния закон за бюджета да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства и Сребърния фонд. Сребърният фонд е по-известното име на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Средствата в този фонд са основата на фискалния резерв. Велкова все пак уточни, че Сребърният фонд няма да се използва.

Към края на март 2023 г. депозираните средства в Сребърния фонд са 3,73 млрд. лева. 

Моето предложение е да се заличат думите, които правят възможно пипане на Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа, заяви Асен Василев. Той призова депутатите срокът да бъде съкратен, за да може другата сряда да мине и през пленарната зала на второ четене, за да може общините и Здравната каса да извършват ритмични плащания над миналогодишните лимити, ако те се налагат.  

Комисията по бюджет и финанси (през която на 1 юни също единодушни премина предложения проект за "удължаване на удължаването"), постигна договореност средствата от Сребърния фонд да не бъдат засегнати и между първото и второто четене на законопроекта ще бъдат направени промени, които ще гарантират това.

В закона за бюджета за 2022 г. е записано, че Сребърният фонд не се пипа, отбеляза Василев. Той заяви, че 4,5 млрд. лева е минималният размер на фискалния резерв, който трябва да се поддържа, точно за да не се пипат целевите фондове, нито Сребърният фонд, нито който и да е друг фонд. Те никога не са били пипани, в момента имаме 10 млрд., заяви финансовият министър. В първия удължителен закон бяха блокирани допълнително средства по програми и проекти на ЕС, това е т.нар. национален фонд, посочи министърът. Националният фонд винаги, откакто България е в ЕС, се използва по предназначение за плащания, за да не трябва да вземаме дългове, обясни Василев. Би следвало да се върне практиката, както винаги е бил управляван бюджетът в държавата - да не се пипат фондовете, тези 4,5 млрд. да си останат неприкосновени, а останалите средства от 10-те млрд. да могат да се използват за нормални плащания, независимо дали по европейски или национални програми, коментира Асен Василев.

По време на дискусията председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че това, което е поискал служебният кабинет, е да се пипа и Сребърният фонд, и евросредствата. Той призова измененията да не бъдат приети на две четения в едно заседание, за да може да се направи корекция и да се приеме неснижаем остатък, така че да се гарантират поне парите от Сребърния фонд.

Служебният кабинет ни вкара в абсолютно безпрецедентна ситуация в средата на годината да разглеждаме удължаване на удължаването на бюджета, коментира Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Той посочи, че между първо и второ четене ще внесат предложение за неснижаемия остатък, за да гарантират, че Сребърният фонд ще бъде запазен.

Тошко Йорданов го репликира, че служебният кабинет няма никаква вина за това, че Асен Василев е направил "смотан бюджет" с разходи, които ги няма.

Не ви давам идеи как да пишете песни, ще ви помоля да не ми давате идеи как да пиша бюджет, отговори му Асен Василев. Той посочи, че бюджетът за 2022 г. е завършил на 2,9 % дефицит на начислена основа и 0,8 % на касова основа. Тази година бюджетът, който подготвяме, ще бъде на 3% на начислена основа, надяваме се на по-малко дефицит на касова основа, допълни министърът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че онзи бюджет е бил подкрепен от всички в залата, т.е. сега критикуват себе си. Нещо повече - по онзи бюджет направихте допълнителни предложения за разходи, които си ги приехте, допълни тя. Нинова отбеляза, че това, което подкрепят днес, ще важи до 31 юли 2023 г. Тя заяви, че държат средствата в Сребърния фонд да останат целеви и да се използват само за устойчивост на пенсионната система.

Деян Николов ("Възраждане" ) каза, че по време на заседанието в комисията е било коментирано, че могат да отключат само европейските средства и това следва да бъде достатъчно.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) също каза, че трябва между първо и второ четене да се определи неснижаем остатък, около който като че ли са се обединили в комисия.

По време на дебата Тошко Йорданов коментира, че, доколкото знае, Асен Василев е седнал на мястото на вицепремиера в пленарната зала и призова председателят на Народното събрание Росен Желязков да го постави там, където трябва да стои министърът на финансите. Хубаво е изпълнителната власт да си знае мястото. "Няма определени места, а пък аз не съм хостеса", отговори му Росен Желязков.