Германия ще достави над 350 генератора на Украйна. Украинска държавна компания вече внася електроенергия от съседните Румъния и Словакия. А САЩ отпусната 53 млн. долара за енергийните нужди на пострадалата страна.

Украйна е изправена пред остър недостиг на електроенергия, откакто Русия започна през октомври да атакува енергийната инфраструктура на страната с масирани ракетни удари. Това доведе до спиране на тока в много райони. Според цитираните от украинското правителство данни между 25 и 30 на сто от тази инфраструктура е била повредена.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц е говорил с украинския президент Володимир Зеленски и "го е уверил в допълнителната подкрепа в краткосрочен план", обяви в комюнике говорителят на правителството Щефан Хебестрейт и добави, че е взето решение за доставка на 350 генератора на Украйна.

Говорителят уточни, че германската помощ в енергийната област до момента е на стойност 56 милиона евро.

Германският канцлер е "осъдил продължаващите бомбардировки и е уверил Украйна в допълнителната подкрепа в краткосрочен план", каза говорителят.

Олаф Шолц е "потвърдил отново, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, включително в областта на въздушната отбрана и дългосрочното възстановяване", заключава Щефан Хебестрейт.

Украинската държавна енергийна компания (ЕКУ) съобщи преди два дни, че е провела първото пробно закупуване на електроенергия от Румъния. Внесен е малък обем електроенергия, с мощност от 1 мегават, който не е използван за стопански цели.

"Вносът на електроенергия може да се превърне в допълнително средство за стабилизиране на енергийната система на Украйна", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинската държавна енергийна компания.

Украинският държавен мрежов оператор "Укренерго" спечели на търг, проведен на 24 ноември, правото да внася електрическа енергия в Украйна.

По-рано Украинската държавна енергийна компания съобщи, че два пъти е осъществила пробно закупуване на електроенергия от Словакия.

Междувременно САЩ обявиха във вторник, че ще предоставят 53 милиона долара помощ на Украйна за покупката на мрежово оборудване за пренос на електроенергия. 

"Това оборудване ще бъде доставено бързо на Украйна на принципа на действия при извънредна ситуация, за да помогне на украинците да устоят през зимата", се посочва в комюнике на Държавния департамент. Пакетът ще включва разпределителни трансформатори, електрически прекъсвачи, ограничители на пренапрежения и друго оборудване.