Австралийският милиардер Андрю Форест стартира инвестиционен фонд, който се надява да акумулира поне 25 милиарда долара, за да помогне за възстановяването на разкъсаната от война Украйна, съобщи БиБиСи (BBC).

Форест и съпругата му се ангажират с 500 милиона долара във фонда, който според инициаторите в крайна сметка може да генерира до 100 милиарда долара.

Президентът Зеленски приветства намерението, а украинската инциатива за "зелен" растеж побърза да обяви, че планира да инвестира в първична инфраструктура, включително енергийни и телекомуникационни мрежи.

"Ние ще се възползваме от факта, че това, което руснаците са унищожили, може лесно да бъде заменено с най-новата, най-модерна зелена и цифрова инфраструктура", каза Зеленски.

Фондът заяви, че работил с Лари Финк, председател на инвестиционния гигант BlackRock, и изрази надежда да получи подкрепата на държавни инвестиционни фондове и други професионални инвеститори (които за своя сметка подлагат на риск парични средства или други имуществени права - б.р.).

В началото на месец март, когато започва работата по структуриране на фонда, Андрю Форест каза, че е обсъдил плана с редица световни лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, тогавашния премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Президентът (Зеленски) вижда инициативата като възможност за пълна замяна на старите въглищни (и) атомни електроцентрали с чисто нова зелена енергия", каза Форест пред BBC.

"К​апиталът ще бъде наличен в момента, в който руските сили бъдат отстранени от земите, които принадлежат на Украйна", добави той.

Форест натрупа богатството си от бума на минното дело в Австралия. Той е основател и изпълнителен председател на гиганта в добива на желязна руда Fortescue Metals, която изнася суровината и в Китай.

Актуалната нетна стойност на активите му, според Forbes, възлиза на 17,4 млрд. долара.

През последните години Форест насочи вниманието си към устойчиви технологии, с инициативи за декарбонизация на своите минни операции и прави опити да се превърне в основен производител на зелен водород.

Напоследък австралийският милиардер проявява интереси и в земеделието, като иска да се възползва от нарастващия апетит на Китай за месо и млечни продукти.