Шведска фондация учреди две награди от по един милион долара за намиране на решения за изхранването на милиарди хора, тъй като климатичните промени застрашават предлагането на храни. А нарастването на населението изисква устойчиви продоволствени системи, информира Франс прес, на която се позова БТА.

Имаме нужда от революция в продоволствената система, в противен случай съществува риск да дестабилизираме планетата си, обявиха учредителите. С новата награда за изхранване на планетата искаме да подпомогнем за постигането на тази цел, посочва в съобщение Йохан Рокщрьом, директор на института за климатични проучвания в Потсдам, Германия. Той ще съпредседателства журито, което ще определи носителите на наградата.

Двете награди ще бъдат връчвани всяка година. Едната ще бъде за съществуващо решение за устойчиви храни, а другата за иновативни инициативи, които могат да преобразят световния сектор на храните, посочи фондация "Курт Бергфорс".

Първата награда ще бъде връчена по-късно през тази година.

Очаква се световното население, което сега е 7,8 милиарда души, да нарасне до близо 10 милиарда през 2050 година. Изхранването на толкова голямо население ще бъде възможно, само като се променят хранителните навици, повиши се производството на храни и се намали изхвърлянето на храни, казват експерти.

Изкореняването на глада до 2030 година е една от целите на устойчиво развитие на ООН.

Над 820 милиона души все още нямат достатъчно храна, а много консумират нискокачествени храни или приемат прекалено много храна, сочи доклад, публикуван миналата година от комисията "ИЙТ-Лансет".

Освен това днешната продоволствена система допринася за около една четвърт от парниковите емисии в света.

Светът използва около половината налична земя на планетата и около 70 процента от прясната вода за производство на храна.