Шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник, което заради скъсана дига наложи евакуация на част от квартал на града, е трябвало да излезе окончателно от работа през 2016 година. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той уточни, че в Министерския съвет от миналия четвъртък не могат да вземат решение - това строеж ли е, или не.

"Това е завод, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-вече №9, това е хидротехническо съоръжение. Само че то е трябвало през 2016 година да спре окончателно работа. И Министерството на енергетиката оттогава не го проверява и не го контролира, защото счита, че това съоръжение не трябва да работи, но то си продължава да работи", обясни Емил Димитров.

Министърът уточни, че е изпратил Басейнова дирекция, която е намерила още две места с инфилтрации. "Онзи ден потече от най-безопасната страна, въпреки че влезе и при хората", допълни той.

"Строителен обект. Рекултивация. Това е истината. Това трябва да се довърши, да се приключи, да се залеси, за да не праши на хората въздуха и те да се чувстват добре. Ако не е хидротехническо съоръжение, въпреки че е работило до вчера, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е строеж и е направен първи и втори етап, какво става с третия етап. Има проблеми с котите, има проблем и с опасността, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма такъв луд човек в България", допълни той.

Димитров каза още, че днес ще има среща с кмета на Перник и главния архитект на града, за да ги попита колко проекта има внесени при тях и колко са забавили те.

Според него язовир "Студена" не трябва да се източва с тези темпове, с които се източва сега. "От София идва достатъчно вода, защо трябва да се точи язовирът?", попита Димитров.

Той е на мнение, че ако точат по-малко, водата ще им стигне. Министърът каза, че и в други градове от страната има проблеми.

"Премиерът Борисов е обещал да помогне на Шуменска област да докара система "Дунав". Язовирът Тича, който в момента захранва три града - Велики Преслав, Търговище и Шумен, може да стигне за 2 години. Ние трябва да направим всичко възможно, да стигне за 3. Той се източва 3 години. Такова е - безводие е, няма виновни преди мен, че язовирът намалява", завърши той.

Инцидентът със скъсаната дигата на шламохранилището в пернишкия квартал "Калкас", където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република", стана на 7 май малко преди 9 часа.

Аварийни екипи успяха едва на обяд да спрат изтичането на мръсната вода от шламохранилището по деретата на града.

В Перник вече се събра подписка за закриването на шламохранилището. "Топлофикация Перник също се включва в подписката на жителите на кв. "Калкас" за закриване на шламохранилището, заяви изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. - Капацитетът на това шламохранилище е изчерпан много отдавна. Поради тази причина в продължение на две години съгласувахме с всички институции това да бъде закрито. Още две години сдружение "Съседите - искаме законност" обжалват проекта, което го забави още повече."