Няма да оставим перничани. Най-важно е, че овладяхме аварията. Това се казва в официална позиция на "Топлофикация Перник" по повод скъсаната дига на шламохранилището в квартал "Калкас". Там се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република".


Трима министри - вътрешният Младен Маринов, на икономиката Емил Караниколов, на еколагията Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пристигнаха в града, за да се запознаят на място пробива.

"Във връзка с възникналата аварийна ситуация с дигата на шламохранилището в пернишкия квартал "Калкас", бихме искали да информираме гражданите на Перник, че бе засегнат участък от около 3 метра от дигата. Гарантираме, че сме всички необходими предпазни мерки. Засега овладяхме ситуацията. Чрез багери и самосвали успяхме да укрепим спуканата дига на шламохранилището и изтичането на вода е спряно. Екипите продължават работа, за да отстранят проблема цялостно. В този момент най-важно е да се справим с проблема възможно най-бързо, за да предотвратим по-тежки последствия. Разбираме тревогите на хората, няма да оставим бедстващи. Ще направим всичко необходимо. Благодарим за съдействието на кмета на Перник Станислав Владимиров, на пернишката община и на всички други държавни органи за изключително бързата реакция. Изразяваме дълбокото си съжаление за причинените неудобства и се надяваме с общи усилия да решим максимално бързо проблема. Още веднъж благодарим на всички перничани и предприятия в района, които се включиха, за да се реши проблема с възникналата ситуация. Когато перничани сме заедно, можем да се справим с всичко!", са казва в съобщението на ръководството на дружеството.