Седем от общо 87 концесионери на морски плажове са заявили в Министерството на туризма, че това лято няма да събират такси за ползването на чадъри и шезлонги. Повече от трийсет са подписаните споразумения с концесионери, обявили, че ще намалят цените за услугите от първоначално заложените в концесионните им договори. Това стана ясно от изказване по време на брифинг в Бургас на служебния министър на туризма Стела Балтова, цитирана от БТА. Тя уточни, че все още има концесионери и наематели на ивици, които не са отправили своите предложения за по-ниски цени на услугите това лято.

"Нашата най-важна отговорност за летния сезон е да запазим сигурността и здравето на всички туристи, летовници, работещите в туристическия сектор и да убедим всички български граждани и чуждестранни гости, че правим онова, което е свързано със спазването на противоепидемичните мерки", заяви Балтова.

Припомняме, че в средата на май хотелиери алармираха, че проблемите с чадърите на плажа са на път да съсипят летния сезон.

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи.