Очертаваше се 2020 г. да бъде една от най-успешните години в българския туризъм и да преминем границата от 10 милиона чуждестранни туристи. Но сега се очаква да има само късен елетен сезон.

Това коментира пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, това може да стане през юли и август, само при стриктно спазване на мерките и изискванията. Министърът повтори също така, че тази година на плажа шезлонгът и чадърът ще са безплатни.

Ангелкова коментира още и запазените екскурзии на българи в чужбина - за периода от 13 март до 1 юни резервации са направили около 300 000 българи. Тя препоръча на всички, които са имали планове за почивка в този период, да се възползват от възможностите за алтернативно пътуване или ваучери със срок на отлагане 24 месеца. Все още не е ясно колко от туристите ще го направят и колко ще поискат парите си обратно.

По думите ѝ най-засегнати от кризата заради разпространението на коронавируса са туроператорите, които предлагат екскурзии в чужбина.

По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 г. са били 167 000 през четвъртото тримесечие и 202 000 - през летния сезон.

Ангелкова обясни, че е направена анкета сред туристическите организации. Половината от анкетираните са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. "Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават персонал. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите", обясни министърът на туризма.