Министерството на туризма оповести, какви ще бъдат правилата за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти по повод предстоящия летен сезон 2021-а. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, заявиха от ведомството.

Мерките за летния туристически сезон 2021 са съобразени с противоепидемичните мерки, в т.ч. и временните противоепидемични мерки, по заповедите на министъра на здравеопазването и са задължителни за прилагане от всички туристическите обекти. Те касаят всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм.

Мерките

обхващат дейността на местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, както и процедурите в случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в място за настаняване. 

При съмнение за болен от Covid-19 гост той ще бъде изолиран в специално обособена стая, а хотелът няма да се карантинира. На госта ще бъде осигурен един служител, който да се грижи за него до пристигането на медицински екип. След като болния гост си замине всички места, които той е обитавал ще се дезинфекцират. 

Редът за трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз предвижда пък той да се осъществява с отворени прозорци.

Правилата регулират и ползването на охраняеми морски плажове

На плажа ще трябва да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи.

В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на двама души или до броя на членовете на едно семейство.

Един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство.

При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 брой чадър, т.е. през минимум 4,5 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство.

"Изготвените от нас правила влизат от 1 май, като дотогава туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости", заяви вицепремиерът Марияна Николова. Съвместно с Министерството на здравеопазването сме подали и планираме приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора, допълни тя. По думите ѝ към момента от приблизително 150 хил. работещи в сектор туризъм - 82 хил. са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка, уточняват от ведомството.