Концесионери са против идеята да дават напълно безплатно чадъри и шезлонги на летовниците това лято, защото самите те имат разходи, за да поддържат плажната ивица.


"Основният разход на всеки наемател на плаж се явява обезопасяването на плажа - спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които поставят и обслужват чадърите и шезлонгите.

Чадърите и шезлонгите по плажовете да бъдат безплатни, като концесионерите ще бъдат компенсирани, може би чрез таксата, която плащат. Това предложиха Обединени патриоти по време на провелия се на 5 май коалиционен съвет.

Дори да ми премахнат целия наем, на 100% безплатни чадъри и шезлонги няма как да дам", изчислява пред Нова тв Николай Димитров, концесионер на плаж в Крайморие. Той изчислява, че според отстъпката, която ще направи държавата, би могъл да намали цената на шезлонга и чадъра до 4-5 лева.

По думите на Димитров, Асоциацията на наемателите на морски плажове води активен диалог с министерството на туризма. "Всеки плаж е различен и всеки стопанин може сам да прецени до колко би могъл да направи отстъпка", коментира Димитров. Що се отнася до спазването на дистанцията между хората, той изчислява, че чадърите могат да бъдат разположени на 4 метра един от друг. Така както и да въртиш чадъра, отстоянието между шезлонгите ще е 2,5 метра минимум.