Обезпокоени инвеститори през изминалата година са прехвърлили от Хонконг 10 процента от златните запаси към други юрисдикции, най-вече Сингапур и Швейцария. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на Джошуа Ротбарт, ръководител на компанията Джей Ротбарт енд Ко (J Rotbart & Co), която предоставя услуги по съхранение на благородния метал.

Много клиенти в момента считат Хонконг за по-рисков от други територии, посочва бизнесменът.

По думите му това е особено явно след приемането на закона за националната сигурност в специалния административен район, предава БТА.

Инвеститорите прехвърлят злато от Хонконг в Сингапур, тъй като не им харесват рискът и неопределеността, посочва Ронан Менли от специализираната сингапурска компания БулиънСтар (BullionStar).

Китай е най-големият потребител на злато в света, но износът на благородния метал е ограничен, отбелязва "Файненшъл таймс". Това прави Хонконг удобно място за съхранение на злато както от международни инвеститори, така и от китайски предприемачи.

Цената на златото по-рано тази седмица достигна исторически максимум заради развитието на пандемията от коронавирус, припомня ТАСС. Котировките на борсата Комекс скочиха с 1,38 процента до 2013,7 долара за тройунция.