Икономиката на Хонконг се е върнала към растеж през първото тримесечие, излизайки от 18-месечна рецесия, най-дългата от десетилетия в бившата британска колония, сочат публикувани днес официални данни, цитирани от Франс прес, цитирана от БТА.

През последните две години Хонконг бе силно засегнат от въздействието на китайско-американската търговска война, протестите срещу намесата на Китай, продължили месеци наред, а след това и последиците от пандемията.

Финансовият център отчете шест последователни тримесечия на свиване на своя брутен вътрешен продукт (БВП), което е дори по-дълга поредица, отколкото по време на азиатската криза от 1997 година или финансовата криза от 2008 година.

Тази "черна" поредица завърши със 7,8-процентов икономически растеж през първото тримесечие на 2021 година.

Хонконг е една от малкото територии в света, които навлязоха в пандемията, когато вече бяха в разгара на рецесия, припомня АФП.

През 2019-а месеците на демократични протести съвпаднаха с нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон по търговски въпроси. Като основна "врата" към огромния китайски пазар, Хонконг естествено усети последиците.

Градът бе един от първите в света, засегнати от коронавируса след континентален Китай. През първото тримесечие на 2020 година местната икономика отбеляза рекордния спад от 9,1 процента.

Връщането към растеж през първото тримесечие се дължи до голяма степен на възобновяването на износа благодарение на възстановяването в Китай и САЩ.

Хонконгският министър на финансите Пол Чан очаква между 3,5 и 5,5 процента икономически растеж за цялата година.