Продемократичният всекидневник Apple Daily в Хонконг не може да плаща заплати на служителите си, след като властите замразиха активите му в рамките на закона за националната сигурност. Това много бързо може да доведе до край на изданието, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Официалните власти замразиха активи на изданието за 18 млн. хонконгски долара (2,3 млн. щатски долара) заради твърденията, че репортажите му нарушават закона.

"Бордът на директорите ще реши в петък дали (изданието) ще продължи да работи ... ако реши да не ... вестникът ще спре да излиза след публикуването на изданието на 26 юни", съобщи Ройтерс, цитирайки вътрешен документ, написа BBC.

Асошиейтед прес на свой ред предаде, че бордът е поискал от властите да размразят някои активи, за да може да плаща заплати. 

В продължение на години Apple Daily засвидетелстваше неотменима подкрепа за продемократичното движение и не пропускаше да критикува открито китайските лидери, отбеляза АФП. Неговият собственик, медийният магнат Джими Лай, сега е в предварителния арест и е осъден по няколко други случая заради участието му в неразрешени продемократични демонстрации. Той е обвинен и по силата на новия закон за националната сигурност и може да получи доживотен затвор.

На 17 юни около 500 полицаи щурмуваха и обискираха редакцията на Apple Daily. Те задържаха и петима от ръководните кадри на изданието заради поредица от статии, които, според властите, призовавали за международни санкции. Миналия петък главният редактор Райън Лоу и изпълнителният директор на вестника Чън Чъвай бяха обвинени за съглашателство с чужда страна или с външни елементи с цел застрашаване на националната сигурност. Беше им отказано пускане под гаранция.

За първи път политически мнения, публикувани от издание в Хонконг, водят до преследване по силата на новия закон за националната сигурност, наложен на Хонконг от Китай през 2020 г. в опит да се заглуши опозицията в бившата британска колония.

По-рано днес съветникът на Джими Лай - Саймън Маркс, съобщи за Би Би Си, че вестникът може да бъде закрит "до дни".

"Ако нямате пари, не можете да поръчате услуги. Най-важното е, че не можете да обещаете да плащате на хората, когато нямате достъп до парите, за да покриете тези разходи. Това е незаконно в Хонконг", каза Саймън Маркс.

"Вестникът е все още на новинарските щандове днес, но е само въпрос на дни, когато няма да го има, освен ако банковите му сметки не бъдат размразени", отбеляза Маркс.