Хонконг започна процедура в Световната търговска организация (СТО) заради искането на САЩ внасяните хонконгски стоки да бъдат с надпис "Произведено в Китай", предадоха ТАСС и Франс прес.

Искането за двустранни консултации - първи етап от разрешаването на търговски конфликти в СТО - официално беше предадено на Органа за решаване на спорове (ОРС) - апелативния орган на СТО.

САЩ трябва да отговорят на искането до 10 дни и да започнат консултации - които винаги се провеждат при закрити врата - до 30 дни след датата на получаването на искането за консултации.

Ако това не стане, Хонконг може веднага да премине към юридическия етап от процедурата и да поиска създаване на експертна група, която да реши търговския спор.

Искането за консултации е направено няколко дни преди влизането в сила на новите американски правила, на 10 ноември.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който днес се явява на президентски избори за втори мандат, обяви на 14 юли прекратяването на преференциалния режим за Хонконг след въвеждането от Пекин на спорен закон за националната сигурност в полуавтономната територия. Месец по-късно, на 11 август, американските митници обявиха, че стоките, внасяни от Хонконг, ще трябва да бъдат обозначени с надпис "Произведено в Китай", за да могат да бъдат продавани в Съединените щати.

По силата на преференциалния режим през 2018 година Хонконг е продал в САЩ стоки за 6,3 милиарда долара, най-вече електрическо оборудване, ценни метали, скъпоценни камъни, пластмаси.

В искането за консултации, депозирано в СТО, Хонконг изразява безпокойство, че мерките са несъвместими със задълженията на САЩ по силата на няколко международни търговски споразумения, сред които Споразумението за правилата за произход и Споразумението за техническите пречки пред търговията (ТПТ). Според хонконгския иск регламентът на САЩ е дискриминационен.