ЕС и САЩ постигнаха споразумение за решаване на продължаващия 17 години спор във връзка със субсидиите за самолетостроителите Airbus и Boeing, предадоха световните агенции.

Двете страни се договориха да замразят за пет години наказателните мита, които си налагат една на друга като част от този спор - върху стоки за 11,5 милиарда долара - от европейски вина до американски тютюн и спиртни напитки. Достатъчно време, за да се постигне окончателно споразумение по субсидиите, които и двете страни определят като незаконни.

Както пролича от изказванията, пробивът е станал възможен след пристигането на американския президент Джо Байдън в Брюксел за срещата на върха ЕС-САЩ.

"Срещата започна с пробив при самолетите (. . .). Решихме съвместно да решим този спор. Днес спазихме обещанието си", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Американският търговски представител Катрин Тай потвърди, че двете страни са съгласували петгодишно споразумение за спиране (макар и временно) на наказателното обмитяване. Тя обаче предупреди, че те могат да бъдат въведени отново, ако американските компании не могат да се "конкурират справедливо" с европейските, предаде Асошиейтед прес.

С днешното съобщение се преодолява дългогодишният "дразнител" в отношенията между САЩ и ЕС, отбеляза Тай. "Вместо да се конфронтираме с един от най-близките си съюзници, най-накрая се обединяваме срещу обща заплаха, подчерта тя.

Камъчето в обувката

САЩ обаче запазват митата за стоманата и алуминия от ЕС.

Урсула фон дер Лайен заяви след разговорите си с Джо Байдън, че и Европейският съюз, и САЩ осъзнават, че трябва да намерят решение в търговския си спор за стоманата и алуминия преди 1 декември.

"Сигурна съм, че ще намерим решение", подчерта тя на пресконференция след срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел.

Наследството на Тръмп

При управлението на президента Доналд Тръмп Вашингтон получи разрешение през октомври 2019 година да въведе мита за вноса на европейски стоки и услуги на стойност близо 7,5 милиарда долара годишно - 25 процента за вината и алкохолните напитки и 15 процента за самолетите Airbus.

Като ответна мярка година по-късно Световната търговска организация позволи на Брюксел да въведе мита за внасяни от САЩ стоки. Тогава ЕС обложи с мита американски внос за 4 милиарда долара.

Какво следва

Белият дом разпространи документ преди днешната среща, в който се посочва, че лидерите от ЕС и САЩ ще създадат Търговски и технологически съвет за координация по въпросите на икономиката, съобщи ТАСС.

Съветът има за цел да се разширяват и задълбочават търговските и инвестиционните отношения, да се съгласуват ключови действия в областта на технологиите и стандартите, да се задейства нова инициатива в сферата на биотехнологията и геномиката, както и да се провежда цифрова трансформация, основана на демократичните ценности, която да стимулира иновациите.