Европейският съюз и Съединените щати се договориха днес да отменят, първоначално за четири месеца, всички ответни мита върху износа си, наложени по споровете около самолетостроителните гиганти Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing), информира в прессъобщение Европейската комисия.

Отмяната дава възможност на страните да съсредоточат усилията си върху решаване на продължителния спор и осигурява важен стимул за европейските износители, след като САЩ получиха разрешение да вдигнат митата за европейски внос на стойност 7,5 милиарда долара. Съответно ще бъдат премахнати и европейски мита за американски внос в ЕС за 4 милиарда долара.

"Това е значителна стъпка напред. Тя бележи възобновяване на отношенията ни с нашия най-голям и икономически най-важен партньор. Премахването на тези мита е от полза и за двете страни, в момент когато пандемията нанася вреди на работниците и икономиките ни", каза заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис.

Двете страни се ангажираха да се фокусират върху разрешаването на споровете в самолетостроенето, основавайки се на работата на представителите си в търговската сфера, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Асошиейтед прес, след разговор с американския президент Джо Байдън.

"Отмяната е много положителен сигнал за икономическото ни сътрудничество през идните години. Това е отлична новина за компаниите и промишлеността от двете страни на Атлантическия океан", допълни Фон дер Лайен.