Руският олигарх Генадий Тимченко, който е приближен на президента Владимир Путин и е обект на западните санкции заради войната в Украйна, е подал оставка от съвета на директорите на газовия гигант "Новатек", съобщи Франс прес, позовавайки се на комюнике на компанията.

В съобщението не се поясняват причините за оттеглянето на милиардера, съосновател на дружеството за търговия със суровини."Гънвор" (Gunvor).

Генадий Тимченко има дялове в различни руски бизнеси, включително "Новатек" и нефтохимическия гигант "Сибур Холдинг".

Активите на 69-годишния Тимченко в ЕС и Великобритания са замразени. В началото на март яхтата му "Лена" на стойност 50 милиона евро беше конфискувана в Италия.

"Новатек" е най-големият производител и износител на руски втечнен природен газ (ВПГ). Притежател на 10 процента от групата е руският гигант "Газпром", а на 19,4 на сто - френската "ТоталЕнержи" (TotalEnergies).

Тимченко е един от най-влиятелните хора в Русия и заради връзките си с Путин попадна под санкциите на САЩ през 2014 г. Той е председател на руската национална хокейна лига KHL (Континентална хокейна лига) и е президент на хокейния клуб на Санкт Петербург.

Нетните му активи Forbes изчислява на $12,8 милиарда към 21 март 2022 г.