Руският кредитор TCS Group Holding* в петък съобщи, че нетната му печалба за 2021 г. се е увеличила с 43% в рубли, за да достигне нов годишен рекорд, но отбеляза, че сега е фокусиран върху това да си осигури нормална работа.

Нетната печалба за миналата година от 63,4 милиарда рубли (561 милиона долара) възлиза на около $860 милиона в доларово изражение, когато се изчислява спрямо средния курс на рублата за 2021 г. от 73,65 за долар, предаде Ройтерс, като посочи и актуалния валутен курс - $1 = 113 рубли.

Операторът на най-голямата руска онлайн банка "Тинкофф" (Tinkoff), която имаше 20,8 милиона клиенти към края на 2021 г., не е сред санкционираните, но търговията с нейните глобални депозитарни разписки, регистрирани в Лондон, беше спряна в четвъртък заедно с книжата на няколко базирани в Русия компании.

"Докато отчитаме силни резултати за 2021 г., нашият непосредствен фокус сега е да гарантираме, че всички наши системи работят както обикновено", казаха в изявление двамата изпълнителни директори на TCS Group Оливър Хюз и Павел Фьодоров. "Всички сили са на разположение. Имаме достатъчно рубли и валутна ликвидност и солидна капиталова позиция."

Банковият сектор на Русия беше ключова цел на санкции, като големи банки с малки изключения, бяха изключени от глобалната мрежа за съобщения SWIFT, което затруднява кредиторите и компаниите да извършват и получават плащания.

TCS заяви, че може по всяко време или периодично да изкупува своя непогасен дълг чрез покупки на открития пазар, частно договорени сделки или по друг начин.

"Обратни изкупувания, ако има такива, ще бъдат при условия и цени, които можем да определим, и ще зависят от преобладаващите пазарни условия, нашите изисквания за ликвидност, договорни ограничения и други фактори", информира TCS.

Приходите за цялата година нараснаха с 40% до 273,9 милиарда рубли, а възвръщаемостта на собствения капитал на банката се увеличи до 42,5% през 2021 г. от 50,6% година по-рано.

Цената на акциите на компанията падна с над 90%, откакто Русия започна атаката си срещу Украйна миналата седмица, докато търговията беше спряна.

TCS Group определя себе си като иновативен доставчик на онлайн финансови услуги за търговия на дребно, опериращ в Русия чрез високотехнологична безклонова платформа.

На 28 февруари руският милиардер Олег Тинков (на снимката), основател на банка Tinkoff, разкритикува инвазията в Украйна. В послание в "Инстаграм" той отбелязва, че "днес в Украйна загиват невинни всеки ден, това е немислимо и неприемливо", като призова да се харчат пари за лечението на хора, за наука, за да бъде преборен ракът, а не за война.

*TCS Group Holding PLC е базиран в Кипър дигитален доставчик на онлайн финансови и лайфстайл услуги чрез своята екосистема. Групата включва Tinkoff Bank, нейния оператор на мобилна виртуална мрежа Tinkoff Mobile, Tinkoff Insurance, компанията за управление на активи Tinkoff Capital, Tinkoff Software DC, мрежа от центрове за развитие в големите руски градове и Tinkoff Education. Основните бизнес дейности на TCS Group Holding включват потребителско кредитиране, транзакционни и платежни услуги и откриване на депозити, както и други финансови и нефинансови услуги, като продажби на застраховки, пенсионни фондове и туризъм. Групата обслужва всички свои клиенти дистанционно чрез онлайн канали и облачен кол център. Основният бизнес на Групата е Tinkoff Bank, изцяло онлайн банка.