Русия е успяла да изтегли от петролопровода "Дружба" към края на май близо една трета от замърсения с хлориди руски петрол. Общо близо 2 милиона тона замърсена суровина са транспортирани с товарни влакове и танкери и са прехвърлени в хранилища, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Транзитът на руски петрол за Европа по експротния магистрален тръбопровод "Дружба" бе спрян преди един месец заради открити големи количества петрол, замърсен с хлориди.

Общо според оценката на беларуския концерн Белнефтехим заразени са били близо 5 милиона тона. За пълното възобновяване на работата на петролопровода, според беларуската страна, ще бъдат необходими до 6 месеца.

Още около 2 милиона тона замърсен петрол остават в петролопровода на територията на Русия, Беларус и Украйна, посочват източниците на Ройтерс.

Близо 1 милион тона тепърва трябва да бъда отстранени от участъка на територията на Полша и Германия.

Към средата на май Русия е транспортирала по жп линии 80 000 тона замърсен петрол към пристанището на Новоросийски, където той е бил смесен с качествена суровина до приемливи показатели и е бил изнесен. Още около 100 000 тона са извозени с танкери в италиански пристанища. Около 100 000 тона вероятно са складирани на територията на Унгария, отбелязва Ройтерс.