Френската компания Тотал (Tota) и италианската Ени (Eni) са замразили плащанията за петрола, получаван по петролопровода "Дружба". Това съобщи днес агенция Ройтерс, позовавайки се на информирани източници, съобщава БТА.

Според тях двете компании са заявили на руските доставчици, че ще получат плащанията, едва след като бъде договорена компенсацията им за доставките на замърсен петрол.

Украинската УкрТрансНафта съобщи днес, че, часове след като е възобновила транзита на руски петрол към ЕС, го е спряла, след като унгарската петролна компания МОЛ (MOL) я е информирала за технически проблеми. УкрТрансНафта обяви, че ще възобнови доставките, след като унгарската компания съобщи, че е готова да ги получава, уточни Ройтерс.

На 19 април концернът Белнефтехим съобщи, че получава завършен петрол от Русия. Гомелтранснефт Дружба спря транзитът на замърсения петрол към Европа. Двете беларуски рафинерии - Мозирский НПЗ и ОАО Нафтан - обявиха, че има опасност оборудването им да се повреди и намалиха почти с 50 на сто обемите на обработването черно злато. Освен това те бяха принудени да спрат износа на светли петролни продукти за Украйна, Полша и балтийските страни.

Петрол, който отговаря на стандарта, стигна на границата на Беларус по петролопровода "Дружба" на 2 май, а на 4 мая - до линейната производствено-диспечерска станция Мозир. На 16 май в Москва вицепремиерите на Русия и Беларус Дмитрий Козак и Игор Ляшенко водиха преговори в Москва и оцениха оптимистично възстановяването на нормалната работа на тръбопровода.

Днес Козак и Ляшенко отново ще обсъждат въпроси, свързани с възобновяването на нормалната работа на петролопровода "Дружба", посочва Ройтерс.