Някои от румънските малки и средни предприятия обмислят да преместят фирмите си в България заради фискалните и законодателни промени, които бяха направени в Румъния в последно време, заяви председателят на Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния (НСМСЧПР), предаде Медиафакс.

Той посочи, че малките и средни предприятия в Румъния са засегнати от ефектите на извънредно постановление, което беше одобрено в края на миналата година, включително увеличаване на цените на електричеството и телекомуникациите и резервираност на банките по отношение на отпускането на кредити.

"От перспективата на малките и средни предприятия в момента има много голям натиск върху нас на централно ниво да намерим конкретни решения за всички тези проблеми. Включително колегите ни помолиха да анализираме потенциална среща с организацията на малките и средни предприятия в България и да инициираме диалог по отношение на възможността за преместване на някои дейности от Румъния, тъй като има много хора, които чувстват, че нещата не са наред", заяви на пресконференция Флорин Жиану, председател на НСМСЧПР.

Друга причина, поради която предприемачите обмислят подобно преместване, е стабилността във фискалната сфера в съседката на Румъния. "България има постоянна данъчна система - нищо не се е променило през последните 12 години", подчерта Жиану.

"За съжаление, единственият диалог, който имахме с министъра на финансите и с правителството като цяло, беше десет минути в една телевизионна емисия, в която г-н (финансовият министър Еуджен) Теодорович призна, че това постановление не е било обсъдено с абсолютно никого", посочи Жиану. Той добави, че представителите на НСМСЧПР са сезирали омбудсмана във връзка с някои аспекти на постановлението, които смятат за неконституционни.