Производителността в САЩ е нараснала със 7,3 процента през второто тримесечие, което е най-голямото тримесечно увеличение от 2009 година, предаде Асошиейтед прес.

Разходите за труд също са скочили с 12,2 процента.

Доклад на Министерство на труда, обявен вчера, е първата му оценка за производителността през второто тримесечие и идва след спада от 0,3 процента през първото тримесечие.

Разходите за труд са нараснали повече от двойно през второто тримесечие, след растеж от 9,8 процента през първото тримесечие. Това е най-големият скок за този показател от 2014 година.

Производителността в голяма степен изостава по време на 11-годишния растеж след Голямата рецесия, което обърква икономистите. Тя се определя като количество продукция на час труд и е ключът към повишаване на жизнения стандарт. Бавният темп на растеж на производителността е основната причина заплатите да не се увеличават през последните години.

От 2000 до 2007-а, когато започна Голямата рецесия, годишната производителност нарастваше средно с 2,7 процента. Оттогава тя забави този темп с повече от половината, повишавайки се с годишен темп от 1,4 процента от 2007 до 2019 година.

Равнището от 1,9 процента през 2019 година донесе известен оптимизъм, че темпът на растеж ще се ускори, но през първото тримесечие на 2020-а избухна пандемията от новия коронавирус и блокира икономиката, понижавайки практически всички икономически показатели.

Анализатори предупредиха, че икономическите сътресения, причинени от коронавируса, вероятно ще спъват производителността през идните тримесечия.