30 млн. лева ще получат малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози. Това стана ясно след подписването днес на договор между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министъра на икономиката Лъчезар Борисов за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за автобусните превозвачи.

"Ще бъдат допускани всички искания на превозвачи, ще има само критерии за допустимост, тоест няма да бъдат оценявани. Фирмата трябва да е лицензирана, но няма да има субективен фактор дали на едни да се даде, а на други да не се даде. Парите ще се разпределят по оборота на фирмите съвсем обективно, като мярката 60/40 не пречи на тази подкрепа", обясни министър Желязков. Той уточни, че максималният размер помощ, който може да получи дадена фирма, е 450 хил. лева, а минималният е 3000 лева.

Помощта идва чрез процедурата "Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията".

Автомобилните превозвачи пострадаха от въвеждането на извънредните мерки по време на пандемията. Превозвачите настояваха за безлихвено отсрочване на задълженията си към бюджета след обявяване на извънредното положение, безвъзмездна финансова помощ, както и безлихвени заеми.

,,Бенефициент е Министерството на транспорта. Целта е средствата бързо да стигнат до всички предприятия, които са около 1500. Очаквам, че не по-малко от 1000 ще се възползват през следващите от един до два месеца', посочи транспортният министър Росен Желязков.

"С този договор надграждаме нашето партньорство, мислейки за бизнеса и икономиката. Нашата работа продължава доста ускорено. Процедурата е разработена, за да стигне максимално бързо до бизнеса", коментира от своя страна и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.