Много руски газ за Китай и готовност Русия да премине към юани в търговията с други страни. Ето два главни акцента в официалните разговори между президентите Владимир Путин и Си Дзинпин в Москва.

Руският държавен глава Владимир Путин каза по време на руско-китайските преговори, че енергийното сътрудничество на страната му с Китай се разширява и руският бизнес може да задоволи нарастващите енергийни нужди на страната, съобщиха руските агенции.

"Руският бизнес е в състояние да отговори на нарастващото търсене на енергийни ресурси от китайската икономика, както в рамките на текущите проекти, така и с тези, които в момента са в процес на координиране", каза Путин.

Според него Руската федерация и Китай са договорили почти всички параметри на споразумението за новия газопровод "Силата на Сибир-2", който ще пренася газ от Русия до Китай през Монголия.

Газопроводът "Силата на Сибир-2" е планиран с капацитет за транспортиране до 50 милиарда кубически метра газ на година. Тръбопроводът трябва да свърже газотранспортната инфраструктура на западната и източната част на Русия, позволявайки газификация на големите градове в Източен Сибир, които в момента нямат достъп до магистрални газопроводи. От декември 2019 г. "Газпром" доставя газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир-1", който трябва да достигне проектен капацитет от 38 милиарда кубически метра газ до 2025 г. Неговата ресурсна база са находищата "Ковикта", най-голямото в Източен Сибир, и Чаяндинское, в Якутия.

Путин подчерта, че енергийното сътрудничество между двете страни се разширява, въпреки че и сега Русия е стратегически доставчик на петрол, газ, въглища и електроенергия за Китай.

Путин и Си започнаха днес преговори в разширен състав - с участието на делегации на двете страни. В преговорите се включиха руските вицепремиери, министрите на икономическия блок, ръководителите на корпорациите "Росатом" - Алексей Лихачов, и "Роснефт" - Игор Сечин.

Не се споменава името на председателя на "Газпром" Алексей Милер. В началото на годината стана известно, че "Роснефт" иска да доставя газ от своите сибирски находища в Красноярския край и Иркутска област до планирания експортен газопровод на "Газпром" - "Силата на Сибир-2".

Путин заяви също така, че е необходимо да се насърчава практиката на взаимни разплащания между Русия и Китай в национални валути, а също така отбеляза готовността на Москва да премине към юани в търговията с други страни.

"Важно е националните валути да се използват все повече във взаимната търговия. Тази практика трябва да бъде допълнително насърчавана, както и да се разширява взаимното присъствие на финансови и банкови структури на пазарите на нашите страни", каза държавният глава на Русия, цитиран от агенциите в страната му.

Според Путин две трети от търговията между Русия и Китай се извършва в рубли и юани.

Путин също така отбеляза, че Руската федерация е за това да юанът да се използва в разплащанията със страните от Азия, Африка и Латинска Америка.

По време на продължилите дълго разговори с китайското ръководство президентът отбеляза също, че Москва е готова да подкрепи китайския бизнес да дойде в Русия и да замени предприятия, които са напуснали страната му.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и "първите плодове" на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си цели", без да уточнява за какви цели става дума.

Си пристигна на тридневно държавно посещение в Москва на 20 март, поканен от Владимир Путин. Това посещение беше първото задгранично пътуване за ръководителя на Китай след преизбирането му за президент за трети мандат на 10 март.

В първия ден двамата държавни ръководители проведоха неформална среща, по време на която Путин поздрави Си Дзинпин за преизбирането му, а китайският президент изрази надежда, че руснаците ще подкрепят кандидатурата на Путин на изборите през 2024 г.