Новият премиер на Китай Ли Цян предупреди днес, че ще бъде трудно за неговата страна да достигне тази година целта си за икономически растеж от около 5 процента, предаде Франс прес.

"Постигането на цел за растеж от около 5 процента няма да е лесно, опасявам се, и ще изисква много усилия", подчерта Ли Цян в първата си пресконференция като премиер на Китай.

Темпото на растеж на икономиката на Китай, поражда много завист в други страни по света, но е едно от най-слабите за последните 40 години в страната.

Ли Цян предупреди, че има нови предизвикателства пред растежа, като същевременно изтъкна важността на БВП за ежедневието на населението на страната.

През 2022 г. БВП на Китай нарасна с 3 процента, което беше далеч от целта от 5,5 процента. Това се случи в момент, в който санитарните рестрикции заради Ковид-19 повлияха сериозно върху икономическата активност в страната.

Китай в продължение на три години съблюдаваше строга политика за "нулев Ковид", която до голяма степен предпази населението, но нанесе тежък удар на икономиката. Тези мерки бяха отменени през декември.

Растежът на икономиката на Китай освен това пострада и от криза в сектора на недвижимите имоти, който заедно със сектора на строителството съставлява над четвърт от БВП на страната. Потреблението в Китай също трудно се рестартира след ограниченията заради пандемията.

На пресконференцията си днес Ли Цян се опита и да успокои частният сектор в Китай, като каза, че средата за предприемаческия бизнес ще се подобри и всички компании ще се радват на равнопоставено отношение, допълва Ройтерс.

"Развиването на икономиката е фундаментално решение за създаването на работни места", подчерта Ли Цзян.

На първата си пресконференция като премиер Ли Цян освен това разкритикува репресията от страна на САЩ над страната му и каза, че САЩ са обкръжили Китай, предаде Франс прес.

"Китай и САЩ могат и трябва да сътрудничат. Ако ние сътрудничим, ние можем да направи големи неща", увери Ли Цян.

Сега Китай и САЩ водят жестока битка за производството на полупроводници, които са необходими за работата на смартфоните, на електромобилите, но също и на военното оборудване. В името на националната сигурност Вашингтон умножи през последните месеци санкциите срещу производителите на китайски чипове.

САЩ и Китай се противопоставят и по други въпроси, като например Тайван, отношението към мюсюлманите уйгури и Хонконг.

На фона на напреженията с Вашингтон, китайският президент Си Цзинпин отново подчерта по-рано днес необходимостта от укрепване на националната сигурност на Китай.

"Сигурността е основата на развитието, докато стабилността е предварително условие на просперитета", заяви Си в първата си реч, след като на конгреса на Китайската комунистическа партия той беше преизбран за трети мандат начело на страната.

С цел укрепване на сигурността Си Цзинпин подчерта, че е нужно да се насърчи изцяло модернизирането на националната отбрана и на въоръжените сили, да се превърне армията в една Велика стоманена стена, която защитава ефикасно националния суверенитет, сигурността и интересите на развитието.

Президентът освен това разкритикува външните сили, които се месят в тайванския въпрос.