Президентът Си Цзинпин обяви курс пред Китай към по-високо равнище в световната технологична конкуренция. Министерството на финансите същевременно призова държавните компании да избягват услугите на голямата четворка международни одитори.  

Укрепването на фундаменталните научни изследвания в Китай е наложително за постигане на по-голяма самостоятелност и развитие на технологиите, като това е единственият начин страната да стане световен лидер в тази област. Това е заявил Си пред третата групова учебна сесия на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия, информира агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Китай трябва да разреши въпроси, свързани с ключови технологични области, започвайки от основите, съобщиха държавните медии, тъй като страната се сблъсква с нарастващ брой предимно американски контрол върху износа на модерни технологии.

"За да се справим с международната научна и технологична конкуренция, да постигнем високо ниво на самоувереност и самоусъвършенстване (...) ние спешно трябва да засилим фундаменталните изследвания и да разрешим ключови технологични въпроси, започвайки от източника", е казал китайският държавен глава.

Призивът на президента идва в момент, когато Китай е изправен пред растящи затруднения, свързани с експортните ограничения от страна на Запада. През януари Япония и Нидерландия се споразумяха да спазват мерки, ограничаващи достъпът на китайски компании до западни полупроводникови технологии, стъпка, която американското правителство обяви през октомври 2022 г., припомня Ройтерс.

Първоначално санкциите на САЩ бяха насочени към закупуване от китайски компании на усъвършенствани изчислителни чипове с изкуствен интелект, както и оборудване, което производители на подобни чипове биха могли да използват.

Президентът Си е съобщил още, че е необходимо да се разшири наборът от първокласни технологични таланти в Китай, препотвърждавайки свои думи от 2021 г., според които до 2035 г. Китай "трябва да се нареди сред водещите страни в света по отношение на нашите стратегически и технологични сили и нашата армия от висококачествени таланти".

Същевременно китайските власти призоваха днес държавните компании постепенно да прекратят използването на четирите най-големи международни счетоводни фирми, така наречената "Голямата четворка" на международните одитори: "Ърнст енд Янг" (EY), "Делойт" (Deloitte), Кей Пи Ем Джи (KPMG) и "ПрайсуотърхаусКупърс" (PricewaterhouseCoopers). Намерението на Пекин с този ход е да овладее влиянието на западните одиторски фирми, които сигнализират за продължаващи опасения относно сигурността на данните, предаде Блумбърг.

Финансовото министерство на Китай е сред институциите, които дадоха неофициални насоки на някои държавни предприятия миналия месец, призовавайки ги да прекратят договорите си с четирите одиторски фирми, пише в доклад, цитиран от хора, запознати с въпроса.

Докато офшорните дъщерни дружества имат право да използват глобални одитори, техните фирми майки са били призовани да наемат местни китайски или хонконгски счетоводни фирми, е посочил един от източниците.