Производственият сектор в Русия продължи да се разраства силно през юни на фона на рязко покачване на производството и новите поръчки, показват данни от проучване на "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), предаде ДПА, на която се позова БТА.

Индексът на мениджърите по покупките в производството (PMI) се повиши от 54,4 през май до 54,9 през юни. Всеки резултат над 50 показва повишаване в сектора.

През април показателят достигна 54,3 пункта.

Новите поръчки показаха допълнителен ръст през юни на фона на устойчивото търсене и спечелените нови клиенти. Освен това експортното търсене се върна към растеж за първи път от три месеца.

В резултат нивата на производство се увеличиха с един от най-бързите си темпове от седем години и половина.

Фирмите увеличават броя на работната си сила, а темпът на създаване на работни места е забележителен, посочва ДПА.

Същевременно инфлацията на цените на суровините се увеличи до най-високия си темп от ноември миналата година, което е свързано с продължаващи проблеми с логистиката и по-високите цени на транспорта и доставчиците. Вследствие на това цените растат.

Въпреки това руските производители на стоки остават позитивно настроени относно очакванията за производство през следващата година, подкрепени от планираните инвестиции в разработването на нови продукти и достигането до нови клиенти.