Общата администрация за снабдяване със стоки за широко потребление на Египет е подписала договори за закупуване на 470 000 тона пшеница от България, Украйна, Румъния и Русия чрез международни търгове, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. От България ще бъдат доставени 50 000 тона, от Украйна - 60 000 тона, от Румъния и Русия - по 180 000 тона.

През април египетският премиер Мостафа Мадбули потвърди, че държавата е готова да осигури необходимите чуждестранна валута за увеличаване на стратегическите резерви от стоки от първа необходимост.

В края на май властите увеличиха цената на субсидирания хляб за първи път от три десетилетия, с което от началото на юни една питка поскъпна от 5 пиастъра (0,001 долара) на 20 пиастъра (0,004 долара).

Годишното потребление на пшеница в Египет е около 20 милиона тона, като почти половината се използва за производството на субсидиран хляб за около 70 милиона души, които са включени в програмата за субсидирани стоки. През 2024 година страната се нуждае от 7,7 милиона тона пшеница за производството на около 93,5 милиарда питки, според доклад на правителството.

Египет, който е един от най-големите вносители на пшеница в света, разчиташе на черноморския зърнен коридор за 80 процента от вноса си. Войната на Русия в Украйна и недостигът на чуждестранна валута изправиха арабската република през затруднения и подтикна кабинета да въведе допълнителни стимули за местното производство, както и да търси нови източници.

През 2023 г. северноафриканската страна е внесла 11 милиона тона пшеница, от които 5 милиона тона от държавата, а останалото количество от частния сектор. За сравнение вносът през предходната година е бил 9,6 милиона тона.

По-рано този месец египетският министър на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Моселхи каза пред в. "Аш Шарк бизнес", че правителството си е поставило за цел да намали вноса на пшеница с около 17 процента до 5 милиона тона през настоящата година. 

Решението е обусловено от оптимистичните очаквания за увеличаване на местните доставки, благодарение на по-високите изкупни цени. Очакванията са от египетските производители да бъдат изкупени до 3,7 милиона тона. През април властите обявиха, че планират да изкупят 3,5 милиона тона пшеница от местната реколта. "Досега сме събрали 3,4 милиона тона местна пшеница и се надяваме да постигнем новата цел", посочи  Моселхи.