Създаването на нови механизми, базирани на цифрови и национални валути, може да помогне за решаването на проблема с банковите плащания между Русия и Турция. Това заяви директорът на руската банка ВТБ Андрей Костин, цитиран от Анадолската агенция и кореспондентът на БТА в Анкара.

Трябва да създадем свои собствени нови механизми, основани на цифрови и национални валути. Разбира се, това би било по-лесно да се направи, ако и рублата, и турската лира са по-стабилни, каза Костин пред турската национална новинарска агенция.

Намерихме решение в търговията с Китай чрез извършване на плащания в национална валута, намерихме решение и с Индия. Мисля, че трябва да търсим възможности и с Турция, посочи директорът на ВТБ в Нижни Новгород.

По думите на Костин може да бъде създаден нов финансов пазар, тъй като сегашната международна финансова система е формирана при други условия.

В началото на годината възникнаха проблеми с разплащанията между Русия и Турция. Руски петролни компании с месеци не могат да си получат плащанията за доставки на петрол, тъй като банки в Китай, Турция и Обединените арабски емирства бавят или спират паричните преводи, тъй като се опасяват, че ще попаднат под ударите на санкциите на САЩ. Това съобщиха през месец март източници от банковия и търговския сектор, цитирани от Ройтерс и БТА.

Няколко банки са увеличили през последните седмици своите изисквания, за да извършат банковите операции, наредени от клиентите им, отбелазаха тогава агенциите.

Финансовите институции са започнали да изискват от своите клиенти писмени гаранции, че нито едно физическо лице или фирма, участвали в сделка, заради която се извършва даден паричен трансфер, не попадат под ударите на санкциите на САЩ, въведени заради военната инвазия на Русия в Украйна.

Това е довело до забавяния на плащания, свързани с руски петролни сделки, или дори до пълната им отмяна. На този фон приходите на Кремъл намаляват, което отслабва възможностите на руските власти да водят операцията в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвурди, че "съществуват проблеми с плащанията", имайки предвид, че китайски банки забавят паричните преводи по сделки с петрол.