Русия има "значителни количества" западни активи и собственост на своята територия, които биха могли да станат цел на ответни действия от страна на Москва, ако Западът конфискува доходите от руските активи, заяви днес говорителката на министерството на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Миналата седмица лидерите от Г-7 се споразумяха на среща на върха в Италия да използват лихвите от замразените от Запада руски активи, за да предоставят на Украйна заем от 50 милиарда долара.

Русия твърди, че това действие е противозаконно и ще навреди на Запада, тъй като ще подкопае доверието в световната финансова система.

"Нашата страна има значителни количества западни средства и собственост, които са под руска юрисдикция. Всичко това може да стане обект на руски ответни политики и ответни действия", заяви Захарова пред журналисти.

"Разбира се никой няма да разкрие пред вас естеството на тези ответни действия. Но арсеналът от политически и икономически контрамерки е широкообхватен", добави тя.

Икономисти, адвокати и експерти смятат, че един от най-вероятните ходове на Русия би бил да конфискува финансовите активи на чуждестранни инвеститори, както и ценни книжа, които понастоящем се държат в специални сметки "тип C (латинско)" и които понастоящем са блокирани.

Руски активи, като например резерви на централната банка, на стойност около 260 милиарда евро са замразени съгласно санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна. Около 190 милиарда евро се намират в базирания в Белгия централен депозитар за ценни книжа "Юроклиър" (Euroclear).

Служители от ЕС миналата седмица заявиха, че съюзът може да предостави около половината от заема за Украйна на обща стойност 50 милиарда долара. Италианският премиер Джорджа Мелони обаче по-късно каза, че парите ще дойдат от САЩ, Канада, Великобритания и вероятно Япония и че страните от ЕС засега няма да участват директно.

Захарова каза, че Русия е получила "директни сигнали" от някои страни от Г-7, че те няма да участват в подобни действия, "защото разбират, че цената би била изключително болезнена". Тя не посочи за кои страни става въпрос и не даде повече подробности.